Type Here to Get Search Results !

Међународни научни симпосион у Охриду


Православни богословски факултет Светог Климента Охридског у Скопљу, у сарадњи са Источноцрквеним институтом из Немачке реализовао је научни симпосион у Охриду. На научном симпосиону учествовало је деветнаест професора из Македоније, Словеније, Италије, Немачке и Грчке.


Поздравне речи упутили су декан Православног богословског факултета – проф. др Дејан Борисов, као и проф. др Дитмар Шен из Немачке, и Његово Високопреосвештенство Митрополит дебарско-кичевски г. Тимотеј.

Радни део симпосиона почео је 06. јуна 2024. На овом научном симпосиону са посебном пажњом разматране су теме из области патрологије и библијске егзегезе. Посебно интересовање је било посвећено и темама које су од великог значаја за савремену теолошку мисао, као што су: историја Македонске православне цркве, савремена црквена питања, односи између Православне цркве, Римокатоличке цркве и протестантских цркава, међуверски дијалог и сарадња, веронаука у државним школама у Македонији, црквена архитектура, црквено право и средњовековни књижевни и образовни центри у Македонији.

Симпосион је отворио нове могућности за будуће сарадње, научне дебате, пријатељске односе и могућности за представљање научног колегијума са Православног богословског факултета Светог Климента Охридског из Скопља и Македонске православне цркве у међународним академским круговима.

Поред научних излагања и дискусија, на дневном реду научног симпосиона била је посета манастиру Светог Наума у ​​Охриду, где је учеснике љубазно дочекао и угостио игуман манастира – архимандрит Нектарије. Учесници скупа имали су прилику да се упознају са другим црквеним знаменитостима града Охрида, и да са собом понесу драге успомене.

Као резултат сарадње Православног богословског факултета у Скопљу са Епархијом регензбуршком и Богословским факултетом из Регензбурга, научни радови који су презентовани на научном симпосиону биће објављени у Зборнику научних радова у издању Епархије Регенсбушке (Немачка). На овај начин, реализацијом симпосиона у ​​Охриду, постављена је основа дугогодишње научне сарадње са неколико европских земаља и једном од најзначајнијих издавачких кућа из Немачке.


Превод са македонског приредила

редакција портала "Ризница"


Извор: Рbf.edu.mk