Type Here to Get Search Results !

Прослава Вазнесења Христовог на Маслинској гори


Јерусалимска Патријаршија је у четвртак, 31. маја / 13. јуна 2024. године, прославила празник Вазнесења Христовог, односно успомену на славно вазнесење на небо, у четрдесети дан по Васкрсењу, Господа и Спаса нашег Исуса Христа, пред радосним очима Његових ученика на Маслинској гори, по Јеванђељу и Делима апостолским, (Дела 1,1-11).


На овај празник служена је Божанска Литургија у светом манастиру и патријаршијском храму Светог цара Константина и Јелене, којом је началствовао Његово Блаженство Патријарх јерусалимски г. Теофил.

Празник је свечано прослављен на Маслинској гори, на месту Вазнесења Господњег. Вечерњом службом је началствовао Његово Преосвештенство Архиепископ севастиски г. Теодосије.

Уследила је литија до богомоље Галилејаца, некадашње резиденције блаженопочившег Патријарха Јерусалимског Бенедикта, а потом и до места Вазнесења Христовог, где је служено Мало повечерје и прочитан Канон Вазнесења.

Ујутру је на истом месту служена Божанска Литургија којом је началствовао Високопреосвећени Архиепископ Севастијски г. Теодосије, уз саслужење јеромонаха Гроба Господњег и свештенства храма Светог Јакова брата Господњег, уз молитвено учешће бројних верника и поклоника, уз присуство грчког конзула. Ученици Патријаршијске школе Сион певали су на грчком, а на арапском – хор из храма Светог Јакова брата Господњег.

Светој Литургији молитвено је присуствовао Патријарх јерусалимски г. Теофило са пратњом. Његово Блаженство је потом посетио оближњи велелепни храм Вазнесења Господњег, Руске Православне Заграничне Цркве, где га је примио игуман архимандрит Роман.


Превод са грчког приредила

редакција портала "Ризница"


Извор: Јerusalem-patriarchate.info