Type Here to Get Search Results !

Састанак Митрополита Лукијана са темишварским бискупом


У среду, 26. јуна 2024. године, Његово Високопреосвештенство Митрополит будимски и темишварски г. Лукијан посетио је седиште Темишварске римокатоличке бискупије и састао се са Преузвишеним бискупом темишварским г. Пал Јожеф Чабом. У пратњи Његовог Високопреосвештенства били су архијерејски заменик протојереј-ставрофор др Маринко Марков и протођакон Миодраг Јовановић.


Овом приликом, у духу добросуседских односа, Митрополит Лукијан и бискуп Пал Јожеф Чаба разменили су искуства и мишљења у вези са положајем верских и националних мањина у Темишвару и румунском делу Баната и Поморишја. Такође, било је речи о односима верских заједница са званичним представницима румунских власти а размотрена су и отворена питања национализоване црквене имовине као и могућност реституције.

Овом приликом саговорници су констатовали да све верске и националне мањине у Темишвару и околини неометано уживају верске и националне слободе и врше своју службу.

Високопреосвећени Митрополит Лукијан је овом приликом позвао Преузвишеног бискупа на прославу свог јубилеја – 40. година архијерејске службе, који ће се прославити у септембру ове године.


Извор: Епархија будимска