Type Here to Get Search Results !

Нова мисија посвећена Преподобном Јустину Поповићу

 

Дана 1/14. јуна,  на дан по празнику Вазнесења Господњег, у цркви посвећеној Светом Јустину (Поповићу) Ћелијском у Кејп Жирардоу (Cape Girardeau), у држави Мисури, одслужена је прва Света Литургија и прослављена храмовна слава. Тог датума Црква прославља помен Преноса моштију Светог Јустина Ћелијског. Литургију је служио о. Сергија уз прислуживање ипођакона Ивана Алексејева и два члана хора из цркве Светог Василија Великог у Сент Луису, Мисури.


Cape Girardeau је главно обласно средиште југоисточног Мисурија и седиште државног универзитета југоисточног Мисурија. У априлу је архиепископ чикашки Петар (Рурска загранична црква) благословио да заједница прихвти Светог Јустина (Поповића) Ћелијског за свог небеског покровитеља и поверио вернике на старање тамошњем пароху, протојереју Сергију Алексејеву. Мисија је одмах почела да врши изобразитељне службе (читања и  појања без свештеника) недељом у изнајмљеном делу историјске куће у центру Кејп Жирардоа, преко пута Универзитета.

После Свете Литургије одржан је први парохијски састанак. На састанку је старешина Мисије прочитао поздравно слово архиепископа Петра и његове најбоље жеље за успех Мисије привођења многих душа у православно хришћанство. На велику радост заједница, њихова прва Света Литургија је служена управо у време док је делегација архијереја и свештенства Руске заграничне цркве (међу којима је био и архиепископ Петар) боравила у Србији и  молила се пред моштима Светог Јустина.

Ово је прва Мисија у Северној Америци која је посвећена Светом Јустину (Поповићу).


За наш портал превод са енглеског приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com