Type Here to Get Search Results !

Литургија је први пут служена у јужнокорејском граду Ђонџу

 

Дана 7. јула 2024. године, у граду Ђонџу, који се налази у југоисточном делу Републике Кореје, по први пут је служена православна Литургија којом је началствовао корејски архиепископ Теофан (из Руске Православне Цркве). 


Саслуживали су му јеромонах Теофан Пожидајев и јерођакон Нектарије Лим. Одлука о покретању редовних богослужења у Гјеонгџу донета је као одговор на захтев православних верника који тамо живе. Првој црквеној служби у граду присуствовали су не само становници Ђеонгжуа, већ и верници из других оближњих градова. За одржавање Литургије изнајмљена је мала зграда у градској четврти, где је концентрисано становништво које говори руски.

По завршетку богослужења верном народу се обратио архијереј који је парохијанима новоосноване парохије честитао почетак литургијског живота у граду, и пожелео им даљи активан развој парохијског живота. Такође је изразио посебну захвалност свима који су у кратком року допринели да се обезбеди објекат за обављање верских служби. Даљи планови парохије су: израда иконостаса и набавка црквених предмета.

Овај Град је био главни град древне корејске државе Силла, и био је један од најразвијенијих градова у источној Азији. Савремени Гјеонгџу је типичан јужнокорејски град средње величине. Међутим, многе знаменитости, укључујући и оне на Унесковој листи светске баштине, чине Гјеонгџу, заједно са Сеулом, једним од туристичких центара Јужне Кореје.


Превод са руског приредила

редакција портала "Ризница"


Извор: Мospat.ru