Type Here to Get Search Results !

Две деценије од повратка иконе Богородице Тихвинске у Русију

Његова Светост Патријарх московски и све Русије г. Кирил је началствовао 9. јула 2024. године, на празник иконе Богородице Тихвинске, светом Литургијом у Успенском манастиру у граду Тихвину поводом двадесете годишњице повратка те чудотворне иконе Мајке Божје у Русију.

На тргу испред Успенског саборног храма, пред изложеном чудотворном иконом Пресвете Богородице, патријарху Кирилу су саслуживали архијереји санктпетербуршки и ладошки Варсонуфије, воскресенски Григорије, новгородски и староруски Лав, петрозаводски и карелски Константин, хантимансијски и сургутски Павле, псковски и порховски Арсеније, чикашки и средњезападноамерички Данило (Православна Црква у Америци), кронштатски Венијамин, виборшки и пријозерски Варнава, тихвински и лодејнопољски Мстислав, гачински и лушки Митрофан, плесешки и каргопољски Александар, петерговски Силуан и раменски Алексије са многобројним свештенством.

Појали су Хор свештеника Митрополије санктпетербуршке под руководством Јурија Герасимова и Хор Епархије тихвинске под руководством Дмитрија Жујкова.

На крају Литургије, патријарх Кирил је служио молебан пред чудотворном иконом Богородице Тихвинске, а затим је Епископ тихвинско-лодејнопољски Мстислав даривао Његову Светост иконом Мајке Божје Тихвинске из средине 19. века. Предстојатељ Руске Цркве је уручио епископу Мстиславу крст и панагију, свештенослужитељима епархије богослужбене књиге, а на дар манастиру икону Обретења моштију Светог Сергија Радоњешког.

Тихвински манастир је основан указом Ивана Грозног 1560. године као место чувања иконе Богородице Тихвинске, чудесно пронађене 1383. године. Икона се појавила рибарима изнад Ладошког језера недалеко од Старе Ладоге. Средином двадесетих година прошлог века манастир је затворен и разорен, а чудотворна икона је постала експонат завичајног музеја. Током Великог отаџбинског рата, икону су нацисти однели прво у балтичке земље, затим у Немачку, а одатле је стигла у Сједињене Америчке Државе. После дугих лутања, 1950. године чудотворна икона је пренета у Саборну цркву Свете Тројице у Чикагу, где је о њој бринуо архиепископ Јован (Гарклавс, 1898-1982), а затим и протојереј Сергије Гарклавс (1927-2015). По жељи архиепископа Јована, повратак иконе у Русију требало је да се деси тек када оживи Тихвински манастир, а то се догодило пошто је 1995. године власништво над манастиром пренето Руској Православној Цркви, а Успенски Саборни храм обновљен и освећен. Главна светиња манастира враћена је у Русију 2004. године.


Превод са руског приредила

редакција портала "Ризница"


Извор: Рatriarchia.ru