Type Here to Get Search Results !

„Отворена врата“: Насиље над хришћанима поново порасло 2023. године


Годишњи Дан сећања на жртве верског насиља Уједињених нација (22. август) прилика је за невладине организације за људска каква   је „Отворена врата“ (Open Doors), да сагледају стање верских слобода у свету – a резултати упозоравају: „Насиље над хришћанима је поново порасло у протеклој години“, наводи се  у апелу за узбуну објављеном у понедељак, 19. августа 2024. године.


Према новом Светском индексу прогона „Отворених врата, напади су се повећали, али су се ширили мање брзо током протекле деценије. Са резултатима индекса 2024, „ситуација се мења“, каже се: „Стопа раста прогона се удвостручила у односу на претходну годину“.

Овај забрињавајући тренд посебно је очигледан у рекордном броју од 14.766 затворених или срушених цркава у једној години – седам пута више него у претходној години. „Процена насиља“ у свих 50 водећих земаља у светском индексу прогона такође је порасла за укупно 7,7 одсто. И постоји рекордан број земаља у којима су хришћани прогоњени у високом или веома високом степену: „Отворена врата“ у овом тренутку наводи 78 земаља (раније 76), а екстремни прогон се чак може опажати у 13 земаља (раније 11).

Ова „експлозија насиља“ огледа се у наглом порасту броја хришћана који су физички нападнути или којима је прећено смрћу: 42.849, у поређењу са мање од 30.000 годину дана раније, наводи ова невладина организација. Број нападнутих хришћанских грађевина и број хришћана који су били приморани да напусте своје домове такође се повећао (295.120 у поређењу са 139.307 претходне године). Закључак: Више од 365 милиона хришћана – сваки седми верник широм света – тренутно доживљава тешки прогон и дискриминацију у 78 земаља.


Масакр у Нигерији


Године2023. скоро 5.000 хришћана широм света – тачно 4.998 – убијено је само зато што су били хришћани, јављају „Отворена врата“ Ситуација је очигледно најгора у најмногољуднијој земљи Африке: 4.118 хришћана је убијено у Нигерији. Али хришћани, посебно свештеници, такође су „редовно на мети“ и другде, на пример у Лаосу 23. јула, када су двојица маскираних мушкараца упала у дом 42-годишњег Тонгкама Филавана на северозападу и пуцала у њега шест пута испред његове породице . „Ово је нека врста упозорења. Они убијају пастора да би уплашили чланове његове цркв“", рекао је активистима за људска права један од пастора присутних на вечерњем богослужењу.

Дана 7. августа, многе цркве су запаљене, а хришћанске куће су опљачкане у северном Бангладешу, известила је агенција „Отворена врата“. Откако је премијер Шеик Хасина поднео оставку и напустио земљу после вишенедељних антивладиних протеста, „напади радикалних група на мањинске заједнице, а ту и хришћане, порасли су широм земље“.

Курт Иглер, генерални директор Open Doors Österreich, казао је да  је верска слобода „слика здравственог стања једне земље“: Ако се та слобода крши у држави, то често доводи до довођења у питање других индивидуалних или колективних слобода. Стога је „од највеће важности борити се за то да се верска слобода боље поштује у свету.“. „Отворена врата“ позивају аустријске политичке великодостојнике  да заузму активан и бескомпромисан став против насиља над хришћанима и другим верским мањинама.


Превод са немачког приредио

протођакон Радомир Ракић,

сарадник портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at