Type Here to Get Search Results !

Хуманитарна служба: Напади на хришћане у Израелу у порасту


„Црква у невољи“ извештава о појачаним физичким и психичким нападима на установе и хришћане појединце.


Хришћани у Светој земљи су у невољи због „забрињавајућег пораста“ нападана њих: бивају пљувани, физички малтретирани, њихова имовина и гробља се скврнаве и њихове верске светковине се ометају. На то је у емисији у петак 2. Вавгуста  скренула пажњу Хуманитарна организација „Црква у невољи“. „Црква у невољи се позива  на извештај Росинг центра  (Rossing Cente) са седиштем у Јерусалиму.

Према овој агенцији, извештај истиче повећање непријатељстава према Црквама и њиховим члановима 2023. године. У ово спада „забрињавајуће повећање озбиљне материјалне штете и озбиљне физичке нападе“ који погађају заједнице у Старом граду Јерусалима.

Насилне нападе и материјалну штету на црквене институције углавном изводе „маргинализована, млада, ултраортодоксна лица са екстремним националистичким ставовима“, рекла је Хана Бендковска из Росинг центра. Чак и међу ултраортодокснима такво понашање није норма; „већина њих никада не би ушла у цркву да разбије статуу Исуса у парампарчад“.

Има и других инцидената попут пљувања свештених лица или тражења од монахиње да скине крст када дође у болницу. Све то забрињава локалну хришћанску заједницу и изазива нелагодност. Вербално насиље потиче и од припадника ултраортодоксне заједнице, мушкараца и жена, младих и старих. Бендковска: „Људи имају осећај да их тамо нико не жели. Лаици то мање осећају него свештенство, али они су део Израела и требало би да се осећају пријатно у својој отаџбини – а ми треба да се уверимо да је тако. "

Бендковска: „Морамо јасно ставити до знања људима: не морате да волите друге, али не можете да их пљујете када их видите на улици. Црква има снагу да устане и преживи - баш као што ју је имала у последња два миленијума – али ови инциденти могу да подстакну лаике да емигрирају.“


Сарадња са полицијом


Полиција је спремна да сарађује са Црквом, наводи Росинг центар. Интервенција полиције – „ако би би их било“ – била је од помоћи. На пример, присуство полиције помогло је да се окончају бдења присталица контроверзног рабина Елиезера Берланда испред кармелићанског манастира Стела Марис у Хаифи. Наиме,  групе мушкараца су се редовно окупљале у порти манастира као  да се гласно моле, али након два месеца присуства полиције на лицу места, проблем је решен.

Бендковска: „Полиција је спремна да сарађује са Црквом и помогне хришћанској заједници, али треба да буде боље информисана и припремљена када су у питању хришћанство и хришћани. Она је додала: „Цркви је потребна смелост да пријави ове инциденте и контактира полицију, јер су то компликоване ситуације и  хршћани не могу увек  бити сигурни да пријављивање ових инцидената неће имати негативне последице по њих.


Рабини против напада на хришћане


Извештај Росинг центра такође је показао да су рабини говорили против напада на хришћане. После пљувања на поклонике у октобру 2023. године, главни сефардски рабин Јицак Јосеф је нагласио да таквим поступцима није место у јудаизму, а главни рабин Ашкеназа Давид Лау је истакаода пљување по хришћанима крши јеврејски закон. „Званична изјава рабина је веома важна и много значи Црквама“, рекла је Бендковска.


За наш портал превод са немачког приредио

протођакон Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at