Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије: Само они који су веровали, добили су пуноту благодати Божје

  „Као хришћани, треба да се трудимо да дамо свој суд који неће бити на осуду оних који мисле другачије од нас, да живимо једномислије у Цркви. То не значи да треба сви исто да размишљамо, него да по питању вере и Христа будемо јединствени“, истакао је Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Исихије на крају Свете Архијерејске Литургије, којом је началствовао у осму недељу по Духовима, 18. августа 2024. године у Храму Покрова Пресвете Богородице у Ваљеву. 

Указујући и на бројна искушења са којима се као народ суочавамо, Владика Исихије је додао да по питању ископавања (литијума) своје мишљење треба да изнесемо човекољубиво, угледајући се и уздајући се у Христа.

   На претпразништво Преображења Господњег на Светoj Литургији читала се и тумачила јеванђељска прича о још једном Христовом чуду – умножавању хлебова и риба, како би у пустињи било нахрањено 5 000 људи. У питању је парабола која у фокус поставља питање човекове вере и поверења у Господа. Наиме, мноштво народа је на дан када се збило то чудо слушало поуке Господа у пустињи и након те духовне гозбе било је потребно нахранити толики народ, а од хране – само две рибе и пет хлебова, што није довољно ни за апостоле, а камоли за више хиљада људи. „Господ затим чини чудо дискретно, смирено, са пуно љубави, заповеда свима да седну, погледа ка небу, благосиља храну и даје је ученицима да разделе свима присутнима“, рекао је Преосвећени Владика о овом догађају, истичући да је након јела остало дванаест пуних кошарица хране, што је симболично, имајући у виду да је било толико апостола. Они су у овом случају посредници између Христа и људи и они су ти који су веровали да ће Господ нахранити све њих. „Када Господ чини чудо, Он од нас очекује веру. Само они који су веровали, добили су пуноту благодати Божје. Тако и ми треба да се сабирамо око Њега на Светим Литургијама, да једемо хлеб живота и пијемо крв Христову… Позвани смо да ту благодат примимо, јер читав наш живот треба да буде припрема за причешће“, нагласио је ваљевски архијереј, закључујући да наша вера нарочито треба да буде неупитна када наиђу велика искушења, када смо забринути за своју земљу и околину. „Не треба да будемо без вере, него да чинимо оно што можемо, уздајући се у Господа“.

      По отпусту, Епископ Исихије је још једном благословио све сабране на Литургији, подвукао да смо на прагу прослављања Преображења Господњег, те да је сада нарочито важно да испољимо веру у Бога, с обзиром на велики број проблема са којима се као народ суочавамо, јер „како једно искушење прође, друго долази, а разум и срце немају времена да одгонетну шта се све дешава“. Владика је, сходно томе, додао да по питању ископавања (литијума) своје мишљење треба да изнесемо човекољубиво, угледајући се и уздајући се у Христа. „Као служитељи Божји, треба да служимо свима, да им дамо утеху, уз своју да додамо Христову утеху. Нећемо погрешити ако човека препоручимо Христу“, закључио је Владика Исихије, коме су на Светој Литургији саслуживали ваљевски свештенослужитељи, уз појање певнице и хора „Хаџи Рувим“, а у молитвеном присуству мноштва верника, од којих се велики број причестио.


Извор: Епархија ваљевска