Type Here to Get Search Results !

У Шајкашу прослављен Патрон Епархије бачке


У шајкашком делу Бачке, на половини пута између Новог Сада и Титела, ове године је прослављен литургијски спомен чуда које је Свети архистратиг Михаило учинио у граду Хони.




Храм Светог великомученика Димитрија у Шајкашу, 19. септембра 2016. године био је место окупљања Архијереја, монаштва, свештенства и благоверног народа Бачке. Протеклих година је извршена велика обнова храма. Трудом вредних парохијана  и њиховог пароха, генерално је обновљен парохијски дом, изграђен нови Светосавски дом и уређена је црквена порта.

Благословом Владике новосадског и бачког г. Иринеја, светом архијерејском Литургијом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ франкфуртски и све Немачке г. Сергије, уз саслужење  свеколиког свештенства наше Епархије.
Владика Сергије је рекао да се данас сећамо догађаја који је веома битан за историју нашег спасења, наводећи да је Свети архангел Михаило још у давна времена апостолска, у месту Хони, у Малој Азији, исцелио глувонему кћер непознатог паганина. Учинио је да та девојчица од тада па у вјекове, вјекова, прославља својим устима и читавим својим бићем свога Бога, Оца, и Сина и Светога Духа, нагласио је Епископ франкфуртски.



Примећујући да је данас све више лоших вести које се пласирају у медијима, да је међу људима све више клевета, туге, несреће и бола на све стране, Владика Сергије је казао да у таквом свету и са таквим осећањима ми затварамо врата и за Бога и за анђеле Његове. Непрекидна туга, депресија и брига умањује све оно истински људско у нама и доказ су да су се људи удаљили од божанске Литургије. Када човек не живи као хришћанин у Цркви, тада се удаљава од Бога, од радости живота и предстајемо да будемо истински људи, додаје Владика, поручујући да смо дужни више него икад у историји људског рода да се радујемо и веселимо и да сведочимо радосну вест да је Бог постао човек.






По завршетку служења свете Литургије, Епископ Сергије је пренео благослов и поздраве Владике бачког Иринеја, честитајући Патрон верном народу Бачке. Нека Господ подари Владици Иринеју и свима вама да у вјекове његова дела и ваша дела Господ утка за спасење ваше а и ваших наследника у овој свештеној Епископији, рекао је Владика Сергије.



На дан прославе Патрона Епархије бачке, госпођи Радмили Шамшал из Жабља, Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве доделио је, на предлог Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина Иринеја, високо одликовање – Орден Светога Саве другог степена, за делатну љубав према мајци Цркви, нарочито показану пружањем несебичне материјалне помоћи приликом обнове и унутрашњег уређења храма Преноса моштију Светог оца Николаја у Жабљу.



Као и у многим другим свечаним приликама, и данашњу радост одржану у Шајкашу својим појањем је увеличао хор Свети Јован Дамаскин, предвођен јерођаконом Јеротејем сабратом манастира у Ковиљу. Сабором Архијереја, свештенства и вернога народа, заступник наше  Епархије пред Богом, прославља се од 1971. године, у разним местима Бачке.