Type Here to Get Search Results !

Покров Пресвете Богородице - Слава параклиса у манастиру Буково


Светим литургијским сабрањем верних у манастиру Буково прослављен је, 14. октобра 2016. године, Покров Пресвете Богородице, слава манастирског Параклиса.



Преосвећени Епископ тимочки г. Иларион началствовао је светим евхаристијским сабрањем, које је окупило свештенослужитеље и верне из Тимочке и других Епархиија. Саслуживали су Архимандрит Козма, игуман манастира Буково, секретар ЕУО Жичке епархије архимандрит Дамјан (Цветковић) и протосинђел Сава (Илић) из Епархије жичке, игуман Доситеј, старешина манастира Тумане и јеромонах Петар сабрат туманског манастра из Епархије браничевске, протојереј-ставрофор Живота Марковић и јереј Ненад Марковић из Епархије шумадијске, протојереј Стеван Станојевић, секретар ЕУО Епархије тимочке, протојереј Зоран Јовић, архијерејски намесник неготински и јереј Богдан Томић, парох кладовски. За певницом је појао студент Богословског факултета Лука Радовић.


Беседом се верном народу обратио отац Дамјан, честитајући празник и славу, а потом пренео поздраве и честитке које је упутио Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин поводом данашњег празника, радујући се новим успесима у изграђивању и узрастању манастира Буково и Епархије тимочке. Затим је са овогодишњим домаћином г. Добривојем Миљковићем из Неготина владика Иларион преломио славски колач, чији је део предат домаћину за наредну годину оцу Ненаду Марковићу из Младеновца. У току дана у посету манастиру стигао је Епископ пакрачко-славонски г. Јован (Ћулибрк). Гост манастира био је и председник општине Неготин г. Јован Миловановић.


У манастирској трпезарији приређена је славска трпеза за госте и поклонике ове богомчуване светиње. Том прилоком је прочитан поздравни телеграм који је упутио директор Канцеларије за сарадњу са црквама и верским заједницама др Милета Радојевић изражавајући искрену жељу да се ускоро заврше сви радови на унутрашњем уређењу капеле, првенствено на новом иконостасу.

Фотогалерија са празничног бденија:






















Фотогалерија са Свете Архијерејске Литургије: