Type Here to Get Search Results !

Сусрет патријарха Кирила са архиепископом кентерберијским Јустином

 

Дана 18. октобра 2016. године у Ламбетском дворцу у Лондону, Његова Светост Патријарх московски и све Русије г. Кирил састао се са Архиепископом кентерберијским г. Јустином Велбијем. У овом сусрету од стране Руске Православне Цркве учествовали су председник Одељења за спољне црквене послове Московске Патријаршије Митрополит волоколамски г. Иларион, Архиепископ сурожски г. Јелисеј, заменик председника ОВЦС и архимандрит Филарет (Булеков), а са стране Англиканске Цркве Еписком лондонски г. Ричард Чарц.


У склопу разговора по питању билатералних односа између Руске Православне Цркве и Англиканске Цркве, учесници разговора су постигли договор о сарадњи у хуманитарној сфери.
Патријарх  Кирил је предочио архиепископу Јустину Велбију како је Руска Православна Црква озбиљно забринута либерализацијом учења Англиканске Цркве у вези са питањима црквене организације - рукополагања жена у свештенички и епископски чин, као и у вези са питањима морала и породице. Његова Светост је изразио наду да ће се Англиканска Црква одупрети изазовима савременог света и постарати се да сачува јеванђељско учење.
Учесници разговора посведочили су значај заједничких напора у циљу заштите хришћана на Блиском Истоку.
Његова Светост Патријарх Кирил и Архиепископ кентерберијски Јустин Велби подвукли су битну улогу Руске Православне Цркве и Англиканске Цркве у одржавању и јачању односа између народа Русије и Велике Британије.
На крају сусрета обе стране су размениле дарове. За показани труд у јачању међусобних односа између Руске Православне Цркве и Англиканске Цркве, Његова Светост Патријарх московски и све Русије г. Кирил уручио је Епископу лондонском г. Ричарду Чарцу високу награду Руске Православне Цркве - орден Преподобног Сергија Радоњешког (II степена).
превео ђакон Александар Прашчевић