Type Here to Get Search Results !

Митрополит Амфилохије и Епископ каракаски Јован служили у храму Светог Јована Владимира у Бару


Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије и Епископ каракаски и јужноамерикански Руске заграничне цркве господин Јован служили су данас са свештенством Свету службу Божију у Саборном храму Светог Јована Владимира у Бару.


У току Литургије обављено је прво вјенчање након освећења храма – Митрополит Амфилохије је у свету тајну брака увео младенце Душана Станојевића и Ирину Митровић.
У литургијској проповиједи након читања Јеванђеља Митрополит Амфилохије је рекао да су истински и прави људи и истинске и праве заједнице само они људи и оне заједнице које испуњавају двије заповијести: о љубави према Богу и према ближњима.
„Љубити Бога свим срцем својим значи просветити се истином Божјом, оном вјечном и непролазном мурошћу, и живјети сагласно тој истини. А љубити ближњега свога – а сваки човјек на земљи рођени је наш ближњи – то значи, испуњавајући ову прву заповијест, ми добијамо снагу да испунимо и ову другу заповијест која је исте важности“, казао је Митрополит црногорско-приморски.
Владика је рекао да онај који љуби Христа Богочовјека – љуби кроз Њега и у Њему љуску природу и свако биће које носи ту природу.
„Али не било какво људско биће, јер ми људи, онакви какви јесмо, ми смо огреховљени, сакати… Често пута смо заслијепљени, не знамо шта ћемо и како ћемо овдје на земљи. Зато, гледајући Њега и Његов Свети лик, познајемо себе. Тада знамо ко смо и знамо ко су ближњи наши“, објаснио је он.
Он је додао да је храм Светог Јована Владимира управо вјенчан именом Божјим.
„Вјенчао га је јерусалимски Патријарх, Патријарх Мајке Цркве свих Божјих Цркава. Какав је само то Божји дар, и за овај храм и за Бар, и за Црну Гору и за наш православни светосавски народ, да не кажем за сво хришћанство – да чувар Гроба Господњега вјенча овај свети храм, заједно са нашим Патријархом и заједно са представницима свих Православних цркава. Пуноћа Цркве Божије сабрала се при вјенчању овога светога храма“, рекао је Владика.
Он је казао да се барски храм вјенчао за Свету Тројицу, за Христа Бога нашега.
„То је смисао овога храма и његовога освећења.Кроз вјенчање се открива и тајна храма и тајна Цркве Божије. И ево, послије тог вјенчања храма, имамо и прво вјенчање у овом светом храму, вјенчање нашега Душана и Ирине. То је велики благослов, и за овај храм и за ове младенце Божије“, рекао је Митрополит Амфилохије.
Након причешћа вјерних у кивот је положена икона Светог Петра Цетињског са честицом његових светих моштију, а онда су Архијереји благосиљали славски колач поводом празника Светих мученица Вјере, Наде и Љубави и мати им Софије – славе барског Кола српских сестара.
Митрополит Амфилохије је млаенцима Душану и Ирини поклонио икону Мајке Божије, а онда је свештенству и вјернима званично представио новог старјешину барског Саборног храма Светог Јована Владимира протопрезвитера Слободана Зековића, досадашњег пароха даниловградског.
Владика је досадашњег привременог старјешину храма протопрезвитера-ставрофора Обрена Јовановића одликовао крстом са ликом Светог Јована Владимира за труд показан приликом освећења храма.
Отац Обрен је заблагодарио свештеничкој братији, протомајстору Момчилу Станојевићу и свим Баранима, оцу Слободану Зековићу је пожелио успјех у вршењу дужности старјешине храма, а Митрополиту Амфилохију је у име барског свештенства уручио архијерејску патерицу.
„Нека ова патерица буде мали знак наше љубави према вашој очинској бризи, и нека вас Господ чува. И да се сви помолимо Богу да још једну овакву свечаност урадимо каква је освећење овога храма – када будемо освећивали цркву Светога Петра Цетињског на Ловћену. Да саберемо све Патријархе, да саберемо све Архијереје, да саберемо читав вјерни народ Црне Горе и да опет овако Православље тријумфује, како то доликује нашој светој вјери“, казао је отац Обрен Јовановић.
Владици каракаском Јовану, који се након десетодневне посјете Митрополији црногорско-приморској сјутра враћа у Јужну Америку, отац Обрен је уручио поклон – архијерејски омофор и епитрахиљ са извезеним ликом Светог Јована Владимира.