Type Here to Get Search Results !

Светогорски старац Анастасије Топозиус из монастира Кутлумуша испричао о чудима преподобног Пајсија Светогорца


Светогорски старац Анастасије (Топозиус), сабрат монастира Кутлумуш, 20 година је живио и комуницирао с преподобним Пајсијем Светогорцем. Отец Анастасије је испричао о свом искуству општења са светим, саопштава сајт Савеза православних новинара.


Отац Анастасије се сјетио тога да «када се неко приближавао оцу Пајсију — све је пролазило. Све што је било у глави одлазило је и било је довољно само гледати светитеља».
Он је испричао случај са једним умјетником кога је спасао Свети Пајсије. Умјетник из Солуна једном је привезао себи камен о врат да би се бацио у море и утопио се. Отишао је на обалу. Одједном се ту нашао старац Пајсије, који му је пришао, потапшао га по леђима и рекао му: «Јанисе, зашто то радиш?» Заправо старац Пајсије је у том моменту био на Светој Гори, али се нашао близу Солуна и казао Јанису ту реченицу.
Он је такође додао да је Свети Пајсије имао дар читања мисли. «Умјетник из Солуна је долазио старцу неколико пута годишње. Сваки пут кад би се срели, старац је говорио шта је Јанису тада било на памети. Мушкарац је ријешио да следећи пут мисли о сложеној геометријској фигури. Јанис је мислио да старац неће погодити. Пришао је старцу Пајсију, који је стајао и штапом пребирао по земљи. Старац је нацртао геометријску фигуру која је била у глави умјетника. Такав је био старац Пајсије», казао је монах.