Type Here to Get Search Results !

Верски календар: Сабор Светог Јована Крститеља


Православна Црква 20. по новом, а 7. јануара по старом календару, молитвено обележава Сабор светог Јована Крститеља.


Живот Јованов, по много чему, подсећа на земаљски живот самог Господа Христа, чији је он Пророк, Претеча и Крститељ. Његово рођење, иако природно, од биолошких родитеља, Захарије првосвештеника и старице Јелисавете, дугогодишње нероткиње, десило се по сили Божјој. И његово рођење најавио је Анђео Божји, као и Исусово. И светом Јовану, као и Господу Христу, име даје сам Бог преко свога Анђела. И једно и друго рођење доносе велику радост људима. Касније, свети Јован живи и духовно се усавршава у пустињи, као што је и Господ Исус Христос, неко време, пре него што ће почети Своју јавну месијанску проповед и делатност, провео у пустињи.
Стасавши у Јорданској пустињи, телесно и духовно, свети Јован је, у тридесетој години, по вољи Божјој, почео своју пророчку и проповедничу делатност. Веома брзо око њега се окупио велики број ученика које је он учио посту и молитви. Из дана у дан окупљало се око њега мноштво народа. Док он „проповедаше у пустињи Јудејској..., излажаше к њему Јерусалим и сва Јудеја, и сва околина јорданска", „Покајте се!", громогласно је узвикивао, „Приближило се Царство Небеско! Припремите пут Господњи! Поравните стазе Његове!" сведоче о светом Претечи јеванђелисти Матеј, Марко и Лука.
Неки су мислили да је Јован обећани Месија. Он је одговарао да је он само "глас који виче у пустињи; ја вас крштавам водом, а Онај што иде за мном, јачи је од мене; ја нисам достојан да му одрешим каише са Његове обуће. Он ће вас крстити Духом светим и огњем".
Када је Јован угледао Христа, узвикнуо је: "Гле, како кротко иде! То је Jагње Божје, које узе на себе грехе света. Бог је хтео да ја сведочим за Њега, и ја велим да је Дух Свети на Њему и да је Он Божји Син". На Христово тражење да га Јован крсти, свети Претеча се зачуди и рече: "Ти мене треба да крстиш, а Ти долазиш да ја крстим Тебе?" Исус Христос му одговори „Тако треба да буде". Јован га крсти. Отуда назив Крститељ.Свети Јован Претеча и Крститељ Господњи је једини од пророка коме је било дато да може руком да покаже Онога чији је долазак пророковао. Отуда и назив пророк. Пошто је проповедао долазак Месије, Сина Бога Живог, Предање га назива Претечом.
Попут старозаветних пророка, ни Свети Јован није штедео властодршце. Није се устезао да прекори ни безбожног цара Ирода Антипу, који је од свог полубрата преотео и узео за жену Иродијаду, која је, уз то, била и његова рођена синовица.
На свој рођендан Ирод је, на наговор Иродијаде и њене кћери Саломе, послао џелата у тамницу који је Јовану одрубио главу.
Осим Господа и Пресвете Богородице, Света Црква само Светог Јована прославља више пута у току године и тако указује на духовну величину његове личности и незамењиви удео у искупитељском делу Господа Исуса Христа.
Данашњи празник прослављају као крсну славу многе српске породице.

Свети велики Јоване, Пророче, Претечо и Крститељу Господњи,
моли Господа Бога за нас!