Type Here to Get Search Results !

Епископ тимочки Иларион началствовао Евхаристијским сабрањем и чином Великог водоосвећења у зајечарском саборном храму


Празник Богојављења прослављен у Саборном Храму Рођења Пресвете Богородице у Зајечару светим евхаристијским сабрањем, којим је началствовао Његово Преосвештенство Епископ тимочки г. Иларион уз саслужење свештенства овога храма.

Велики значај данашњег празника сабрао је многобројни верни народ на светој литургији. Поздрављајући празничним поздравом „ Бог се јави – Ваистину се јави !“ вернима је беседио владика Иларион који је подсетио да речима „У име Оца и Сина и Светога Духа..“ започиње живот православног хришћанина, почев од крштења па надаље, и тиме се завршава наш земаљски живот. Читава творевина носи у себи печат Свете Тројице, и сва жива бића имају свест о Богу, једино се човек још увек колеба, и испитује и пита да ли Бог постоји, и зашто је он у свету када је наука толико узнапредовала, јер ово говори савремени дух овога света који хоће Господа да избаци из живота људи.

Хришћани првих времена су се на данашњи празник крштавали и стицали велику благодат својим богоугодним животом, и ми данас угледајући се на њих треба својим делима и вером да сведочимо Христа, јер данас међу хришћанима видимо једну запуштеност духовне градине и незаинтересованост за ствари вечнога спасења. Потребно је да сами себе и једни друге стално подсећамо на небеско призвање, јер наш земаљски живот је само назнака вечног живота, где ћемо гледати лице Божије, Бога који је Отац и Син и Свети Дух, Тројица Света Јединосушна и Нераздељива, којима нека је слава у све векове амин.
Након богослужења, владика је обавио чин великог освећења Богојављенске воде, која је потом подељена верном народу.