Type Here to Get Search Results !

Митрополит Амфилохије: Света Велика четресетница није ништа друго до сјећање на Христа Господа


У манастиру Ћелија Пиперска одржан сабор женског монаштва Митрополије црногорско-приморске

У манастиру Ћелија пиперска данас је одржан редовни годишњи сабор женског монаштва Митрополије црногорско-приморске.
Сабрање је почело Светом литургијом пређеосвећених дарова, коју је са свештенством служио Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије.



Након светог причешћа Митрополит Амфилохије је рекао да сва велика четресетница није ништа друго до сјећање на Христа Господа.
„Ту су сва она пророштва о Њему и сва она догађања у историји спасења рода људскога, од изгнања Адамовог и Евиног из раја због њиховог гријеха. Па онда редом: све оне личности старозавјетне, сви они пророци и њихова пророштва… Све је то свједочанство о доласку Месије“, рекао је Владика Амфилохије.
Он је рекао да су неке од тих старозавјетних личности предуказање на Христа и на Његову жртву.


„Посебно су ту значајне двије личности старозавјетне“, рекао је он и додао да су то Исак, син Аврамов и Јосиф, продат у Египат од синова Јаковљевих.
Он је објаснио да све што читамо и појемо у току овога светога поста јесте преношење тих старозавјетних пророштава и откривање смисла тих личности и догађаја.
„То видимо и у канону Светог Андреја Критскога. Сав Стари завјет је ту преточен у молитву и у подстицај на покајање. Оне зле и опаке личности су приказане као наше људске страсти које разарају наш ум и срце и помрачују нашу душу. А оне личности, као што су Јосиф и Исак и Аврам, као што су пророци, оне су символи наших врлина“, рекао је Митрополит Амфилохије.