Type Here to Get Search Results !

Подгорица: Свечана прослава небеског покровитеља


Свечана Марковданска литија са моштима Светог Симеона Дајбабског, небеског покровитеља Подгорице, предвођена Архиепископом цетињским Митрополитом црногорско приморским господином Амфилохијем и Епископом диоклијским господином Кирилом прошла је синоћ њеним улицама.
Литија је кренула од цркве Светог Ђорђа под Горицом, кретала се градским улицама до остатака древног манастира Светог апостола и јеванелисте Марка у близини аутобуске станице гдје се сада налази кућа староподгоричке породице Ђечевића, прошла поред Сат-куле и вратила се назад пред цркву Светог Ђорђа.




Породица Ђечевића, која већ четири вијека станује на темељима храма Светог апостола Марка, и овога пута је, по устаљеној традицији, дочекала литију.
Након читања Јеванђеља, Митрополиту Амфилохију је Мирсад Ђечевић предао букет косовских божура, а Владика је његовој породици изразио захвалност што је у безбожним временима сачувала памћење на једну од најважнијих хришћанских светиња древне Зете.
По повратку Литије, Митрополит Амфилохије је рекао да је марковдански крсни вход улицама Подгорице за здравље, спасење и просвећење њених житеља.
„За просвећење свјетлошу богопознања и истинског човјекопознања, свјетлошћу вјечне истине о Богу и о човјеку, о људском животу и на земљи и на небу“, казао је он.
Он је додао да је овај вход у исто вријеме и спомен свих оних који су се у вјери и страху Божјем упокојили очекујући Царство небеско и вјечни живот.
„А нарочито оних који су овдје, у овом граду пострадали од тирана, насилника и безбожника, од бомбардовања у Првом и ругом свјетком рату“, казао је Владика Амфилохије.
Потом је благосиљан славски колач подгоричког Кола српских сестара, чије чланице су приредиле послужење, и изведен празнични културно-умјетнички програм у којем су учествовали чланови КУД-а „Освит“ из Грачанице са Косова и Метохије и чланови подгоричког КУД-а „Ђурђевданско коло“.