Type Here to Get Search Results !

Молдавски председник Додон посетио Свету Гору


Молдавски председник Игор Додон обавио је тродневно поклоничко путовање по Светој Гори. Председник је стигао обичним фериботом са пријатељима и колегама, изабравши да путује као обичан поклоник без заштите и специјалне пратње, извештава сајт Руски Атос. Обављени су прелиминарни планови да неке светогорске светиње походе Молдавију следеће године.

Циљ је посете, према речима председника, да посети молдавске келије на Светој Гори и да се моли за народ Молдавије, за њихову будућност, за мир и просперитет. Председник је приметио да је више молдавских владара од 15. до 17. века  помагало обнову светогорских манастира, и да су молдавски монаси увек настањивали гору, основајући манастире и скитове. Он је изразио наду да ће посећивати Свету Гору барем једном годишње.

Председник Додон је посетио много манастира и скитова, међу којима Скит Свете Ане и манастире Светог Павла, Дионисијат и Ксиропотам.

Молдавски председник је првог дана пута  посетио руски манастир Светог Пантелејмона, где је дочекан на улазу у манастир уз свечано звоњење звона. Кратак молебан је служен у цркви Светог Пантелејмона и   читане молитве за здравље председника После службе, игуман архимандрит Евлогије је истакао вишевековне везе молдавских владара са руским светогорским манастиром. Он је посебно нагласио улогу Светог Пајсија Величковског у словенско-молдавским везама и у оживљавању њиховог  монаштва на Светој Гори.

Председник Молдавије је одржао говор у којем је, између осталог, истакао да је више од 98% молдавског становништва православно: „Наша вера је оно што чува наша држава и ми смо се обавезали да је поштујемо и негујемо. Стога је веома важно да оживимо наше историјске везе са Светом Гором као центром универзалног Православља и традиције првославног монаштва.“

Молдавски председнк је такође присуствовао свеноћном бденију у уочи празника св. Пророка Илије у руском манастиру, као и Божанској Литургији следећег дана. После Литургије посетио је Свештену општину у светогорској Кареји, где је протоепистасис о. Гервасије такође приметио древне везе између Молдавије и Свете Горе.

Током разговора председник је замолио Свештену општину  за помоћ да се извесне светиње са Свете Горе донесу у Молдавију током следеће године. Свештена општина је поклонила г. Додону копију чудотворне иконе Достојно јест Матере Божје и бројанице свима у његовој пратњи.

Затим су молдавски поклоници посетили скит Светог Андреја, па келију Светој Јована Богослова где се подвизава и братија из Молдавије. После вечере походили су манастир Ватопед, где су се сусрели са архимандритом Јефремом, који им је подарио копије иконе Радост и утеха свим ожалошћеним Матере Божје. Поклоници су остали у Ватопеду на вечерњој служби и Божанској Литургији следеће гдана, а затим су посетили манастире Дохиар и Зограф,