Type Here to Get Search Results !

330 година од страдања Мученика момишићких: Свечано бденије служио Митрополит михаловско-кошицки Георгије


Након данашњег Научног скупа „Живот и страдање у Зети – Врној Гори у XVII вијеку“, у цркви Светог Георгија и Светих 42 мученика момишићка вечерас је свечаним бденијем, које је са свештенством служио Митрополит михаловско-кошицки Цркве Словачке и чешких земаља г. Георгије, настављена прослава 330. годишњице од страдања Мученика момишићких.




Молитвено је учествовао Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, који је на крају богослужења поздравио Владику Георгија ријечима да је Црква чешких и словачких земаља мајка Црква свих словенских Цркава.

„Али, она која је нас родила у древна времена, рођена је опет, у новија времена од наше помјесне Цркве. И дала је нове исповједнике и свештеномученике, Горазда, првога епископа, који је овдје учио код нас школу, у Карловцима, а касније био епископ у Прагу и мученички пострадао у току Другог свјетског рата, попут ових наших мученика“, рекао је Митрополит цреногорско-приморски.

Подсјетио је да је тамо био и Митрополит загребачки, потоњи исповједник Доситеј, који је такође страдао у Другом свјетском рату.

„У обнављању ове Цркве учествовао је и Митрополит скопски Јосиф, чувени, који је кратко вријеме послије рата био и администратор наше Митрополије. А онда је ту и наш Свети Јустин Ћелијски, био је тамо мисионар у своје вријеме, чак био изабран и за епископа тамо… Али, он је био мудар и скроман и по благослову старца Симеона Дајбабског није се прихватио епископског чина“, рекао је Владика.

„Радујемо се, дакле, нашем Владици Георгију што је са нама и што нам је донио благослов ћирилометодијевске Цркве и тиме показао да је Црква једна, јединствена, саборна Црква Божија, апостолска, која између осталих својстава има и својство да је непрекидно на распећу, што свједоче и Мученици момишићки“, рекао је Митрополит Амфилохије.

Митрополит Георгије је рекао да се радује због сусрета с Митрополитом Амфилохијем.

„И изражавам поштовање вама и вашим свештеницима, и вјерном народу овдје. Она вјера која је помогла овим свештеномученицима и мученицима да прођу кроз огањ и пакао, и да живе пред лицем Свечовјека и Богочовјека Христа, види се и на вашим лицима“, казао је Митрополит михаловско-кошицки Георгије.