Type Here to Get Search Results !

Председник Молдавије у посети Хиландару


Председник Републике Молдавије Игор Додон, боравио је 23.03.2018. у дневној посети манастиру Хиландару. Госта, који је чест поклоник Свете Горе, дочекао је Високопреподобни архимандрит Методије игуман манастира Хиландара. Током боравка у Хиландару, г. Додон се са великом побожношћу поклонио манастирским светињама, икони Пресвете Богородице Тројеручице и кивоту Преподобног Симеона Мироточивог.



Гост се упознао и са чудотворном лозом Преподобног Симеона и њеним дејством. Монах који води архиву о њеним чудима пренео је информацију о последњим случајевима зачећа за која су стигле вести из Молдавије.

Председник Додон је затим обишао богату хиландарску ризницу где је, међу осталим предметима, посебно био заинтересован за рукописне повеље молдавских владара, којих има око 30 сачуваних.

Пошто се и г.  Додон бави винарством, на самом крају посете, обишао је манастирске винограде и винарију и пробао хиландарско вино са Савиног поља.

Током своје посете Светој Гори, молдавски председник боравио је у Кареји, где је посетио Протат и сусрео се са гувернером Свете Горе. Након тога посетио је хиландарску келију Маруда, а затим и манастире Ватопед, Свети Пантелејмон, Хиландар и на крају Зограф.


Фото: Монах Милутин Хиландарац