Type Here to Get Search Results !

Саопштење за јавност Епархијског савјета и Епархијског управног одбора Митрополије црногорско-приморске


Овогодишња прва редовна сједница Епархијског савјета (ЕС) и Епархијског управног одбора (ЕУО) Митрополије црногорско-приморске је одржанa 17. марта 2018. године у светој Немањићкој задужбини, Манастиру Морачи. Црквено сабрање је започело Светом Архијерејском Литургијом коју је у манастирском храму Успења Пресвете Богородице служио Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски, Митрополит црногорско-приморски г. др Амфилохије са свештенством и вјерним народом. Послије Свете Литургије, Митрополит Амфилохије са свештенством служио је парастос страдалима за вријеме НАТО бомбардовања (1999.г.) и у мартовским погромима на Косову и Метохији 2004. године.

Сједница је почела молитвом, након чега је Митрополит Амфилохије поздравио све присутне чланове ова два црквеносамоуправна тијела наше Митрополије.

На почетку сједнице, по већ устаљеној пракси, Митрополит Амфилохије је поднио извјештај о свом архипастирском служењу, мисији и животу Митрополије у 2017. години, као и Епархије буеносаиреске и јужно-централноамеричке, чији је администратор.

Осврћући се на значајне догађаје који су обиљежили прошлу календарску годину Митрополит Амфилохије се посебно осврнуо на неколико јубилеја који су у Митрополији црногорско-приморској посебно молитвено прослављени. Митрополит је сабране подсјетио на прославу јубилеја 600 година Манастира Ком на Скадарском језеру и 900 година Храма Светог Николе на Луштици. Поводом прославе јубилеја Манастира Ком, у октобру прошле године у Подгорици је одржан међународни научни скуп ”Зетски господари Црнојевићи и везири Бушатлије (14. вијек – 1830.)”.

Митрополит је сабрању напоменуо да година која је пред нама такође обилује значајним датумима које ћемо, ако Бог да, посебно обиљежити у Митрополији црногорско-приморској. Прије свега, очекује нас прослава 330 година од страдања 40 Момишићких ђака мученика и двојице учитеља свештеника, 680 година од оснивања Манастира Стањевићи, 100 година обнове Пећке и Московске Патријаршије, као и 100 година од мученичке кончине последњег руског цара Николаја II Романова и његове вјенценосне породице, који су дубоко задужили цијели српски народ и посебно Црну Гору. Такође у овој години очекује нас и прослава јубилеја 300 година од оснивања Топаљске комунитади, претече данашње општине Херцег Нови.

Научни скуп ”Живот и страдање у Зети – Црној Гори у XVII вијеку”, посвећен страдању момишићких мученика биће организован 23. марта текуће године, док ће научни скуп посвећен 680 годишњици оснивања Манастира Стањевићи бити организован у септембру ове године, а освећење новообновљеног манастира планирано је за октобар текуће године.

Чланове Епархијског савјета и Епархијског управног одбора, посебно је обрадовала Митрополитова констатација да се број свештенства и монаштва Митрополије увећава, те да је у току 2017. године рукоположено 3 ђакона и 9 презвитера, а замонашено 9 монаха и 5 монахиња.

Епархијски савјет је усвојио Завршни рачун ЕУО-ра Митрополије за 2017. годину, Предлог буџета ЕУО-ра Митрополије црногорско-приморске за 2018. годину, као и извјештаје о раду Богословије Светог Петра Цетињског, Катихетског одбора, Правног савјета, Економског савјета, Катастарске службе, ИИУ «Светигора», Радија «Светигора», Добротворног фонда «Човјекољубље» (У оквиру добротворног фонда „Човјекољубље“ функционишу и двије народне кухиње у Подгорици и Цетињу, а фонд помаже и функционисање народне кухиње у Беранама), Поклоничко-туристичке агенције «Одигитрија», Централног магацина и Архитектонског савјета Митрополије.

Епархијски савјет је констатовао и потврдио одлуку донесену на ванредној сједници Епархијског управног одбора од 11. јануара текуће године о оснивању Центра за психо-социјалну рехабилитацију и ресоцијализацију обољелих од болести зависности ”Земља Живих Светог Василија Острошког” у Црној Гори.

Чланови Епархијског савјета и Епархијског управног одбора Митрополије упознати су са досадашњим активностима на ревизији Устава Српске Православне Цркве – Пећке Патријаршије. Епархијски савјет и Епархијски управни одбор Митрополије црногорско-приморске су задужили Правни савјет Митрополије да свестрано размотри и проучи предлог Устава Српске Православне Цркве – Пећке Патријаршије и састави евентуалне сугестије и предлоге на предложени текст новог Устава.

Епархијски савјет Митрополије црногорско-приморске најоштрије осуђује јавне позиве појединих псеудовјерских организација на отимање црквене имовине, храмова и манастира, које је вјерни народ вјековима завјештавао Једној, Светој, Саборној и Апостолској Цркви оличеној у Митрополији црногорско-приморској и осталим Епархијама Српске Православне Цркве у Црној Гори.

Епархијски савјет и Епархијски управни одбор Митрополије црногорско-приморске позивају надлежно Министарство финансија, Владу и Скупштину Црне Горе да неодложно приступе припреми и доношењу Закона о реституцији и обештећењу одузете имовине Цркава и вјерских заједница, и на тај начин, као и друге савремене државе, исправе неправду која је систематски учињена према Црквама и вјерским заједницама послије Другог свјетског рата.

Са жаљењем констатујемо да Влада Црне Горе води и по много чему дискриминаторску политику према Митрополији црногорско-приморској и осталим Епархијама Православне цркве у Црној Гори. Очигледан примјер тога је чињеница да је иста Влада склопила уговоре о међусобној сарадњи са свима – осим са Православном црквом, која је родила Црну Гору. Најновија потврда наших тврдњи је недавно јавно објављен податак да Влада Црне Горе систематски финансира рад исламске медресе Мехмед Фатих (Освајач) у Тузима, док истовремено игнорише постојање Богословије Светог Петра Цетињског на Цетињу, најстарије црногорске средње школе из које је израстао и Универзитет Црне Горе. Напомињемо да новчана свота коју влада ове грађанске државе додјељује поменутој Медреси, знатно је виша од годишњег буџета Православне Богословије на Цетињу, која од исте државе не добија ни једног цента. Поздрављајући укључење медресе у Систем јавног образовања и државни буџет Црне Горе, изражавамо своју забринутост односом Владе Црне Горе према Цетињској богословији, као најстаријој школи у Црној Гори.

Такође, учесници данашњег сабрања, као вјерници и породични људи, цијенећи обичаје, вјековно устројство и традицију Црне Горе, која је стварана на темељима хришћанских начела и вриједности, веома су забринути најављеним ”Законом о регистрованом партнерству особа истог пола”. У најављеном предлогу Закона се не ради о ”људским правима”, него о агресивном пропагирању и наметању содомског гријеха мужелоштва, које се поставља пред савременог човјека у нашем друштву. Пред нашим друштвом су два пута: или ћемо ићи у правцу потпуне декаденције друштва и људске личности, одбацујући свако морално начело, стид и чедност у име ”права” или ћемо здраво, промишљено и одговорно стати у одбрану исконских вриједности на којим је утемељена људска природа и вјечно људско достојанство, уз то не мрзећи никога и не вршећи насиље ни према коме. Сматрамо да је крајње вријеме да наши законодавци почну на овакав начин да приступају овако сложеним темама. Не преписујући рецепте и законске моделе других, макар се они звали и ”европски”, нити их непромишљено и незналачки имплементирајући у наше друштво, него доносећи законе за наш народ и у име нашег народа и на темељу оних вриједности на којима је саграђена сва његова часна историја. Не може политичка, економска, идеолошка или било каква интеграција у какву год заједницу бити на штету наше дјеце и Светиње брака и породице, а овакви закони, без икакве сумње, само могу да доведу до општег посрнућа нашег већ раслабљеног и морално посрнулог друштва.

Чланови Епархијског савјета Митрополије црногорско-приморске, на челу са својим Архипастиром, Архиепископом цетињским, Митрополитом црногорско-приморским г. Амфилохијем, сабрани у дане Свете Четрдесетице, обраћају се свим православним хришћанима, али и свим људима добре воље, да се сви у складу са својим могућностима сјетимо страдајуће браће наше који су обремењени сиромаштвом, болестима и другим животним невољама, а посебно нашег народа на Косову и Метохији, помажући им свако колико  и чиме може, било парчетом хљеба или макар добрим словом, не заборављајући их ни у својим молитвама.

Свим православним хришћанима желимо да остатак Часног поста проведу у миру са Богом, собом и свим људима, спремајући се да сви заједно, дочекамо и свијетли празник Христовог Васкрсења, те да се достојно поздравимо побједоносним и сверадосним поздравом, поздравом побједе живота над смрћу:

ХРИСТОС ВАСКРСЕ!

ВАИСТИНУ ВАСКРСЕ!