Type Here to Get Search Results !

Протопрезвитер Предраг Шћепановић за „Слободу“: Не дирајте оно што су нам ђедови крвљу бранили


Подгорички парох Предраг Шћепановић поручио је иницијаторима петиције за враћање црквене имовине тзв. ЦПЦ да се окану Митрополије и њене имовине. Он је казао и да чланови НВО ЦПЦ која је регистрована у МУП-у, могу своју приватну имовину да поклањају до миле воље.

Редитељка Ана Вукотић једна је од идејних твораца и потписника петиције за враћање црквене имовине неканонској ЦПЦ. Потписе су почели да скупљају да би државни органи најзад предузели акцију рјешавања статуса црногорских манастира и цркава, јер без њих, кажу, нема заокруживања црногорског идентитета и независности.

-Вјековну имовину Митрополије црногорско-приморске нека оставе на миру и нека оно што су наши ђедови крвљу бранили не преиспитују, поручио је подгорички парох протојереј Предраг Шћепановић

Он је казао да овој петицији не треба придавати посебну пажњу јер су храмови који припадају Митрополији црногорско-приморској пуни вјерног народа који долази на богослужење и тим чином казује оно што је познато уназад готово цијели један миленијум. Подсјетио да је свуда у цивилизованом свијету приватна својина светиња и да је она неотуђива и да то препознаје и држава Црна Гора.

А чланови невладине организације ‘Црногорска православна црква’ која постоји од 2000. године нека до миле воље поклањају своју имовину било коме, рекао је Шћепановић. Он их подсјећа и на ријечи Светог Петра Цетињског који би им рекао ви чините што знате, но не знате што чините. Он се такође нада да ће потписницима памет и мир у срцу вратити Васкрсли Господ у овом Васкршњем посту, када не могу ријечи разума.

Католички жупник дон Симон Филипај је казао да католичка црква сматра да треба поштовати законе и регулативе државе Црне Горе по том питању, као и да не треба предузимати кораке који би угрозили јавни мир. Ми не подржавамо једностране поступке с било које стране, поготово ако постоји могућност нарушавања друштвеног мира и поретка истакао је Филипај.

„Рамада“ поново у центру збивања
Петиција је прво била покренута на страници петиција24.цом крајем јануара, а како није завриједила већу пажњу, прекјуче су се поново, уз помпу, окупили иницијатори и то у хотелу Рамада. Иначе, Рамада је позната по афери када је скуп Социјалдемократа Ивана Брајовића, плаћен са рачуна Жељезнице Црне Горе, а све то је одобрио директор Небојша Обрадовић, функционер те странке.