Type Here to Get Search Results !

Слава Покровске цркве у Лозници и интегративна сарадничка настава

 

Црква Покрова Пресвете Богородице у Лозници торженствено је прославила славу на овај велики празник и поред учешћа великог броја свештенства лозничког намесништва и Шабачке епархије,ученици ОШ ,,Вук Караџић“ и Средње економске школе заједно са својим наставницима као знак захвалности Пресветој Богородици и захвалности што нас непрекидно штити својим омофором и свештенству које се моли за нас, донели су као дар славске колаче као један од продуката интегративне наставе у недељи посвећеној Светском дану здраве хране. 

Светски дан здраве хране обележава се у целом свету 16.октобра, а ми смо овим хтели да том дану придодамо нашу димензију, наше дивне славе и обичаје и да није све ни у здравој храни већ у љубави дељења и радости у сабрању. Самим тим поставили смо као носиоца обележавања овог значајног датума Верску наставу и то кроз интегративну сарадничку наставу. 

Координатор овог пројекта је проф енглеског Сања Симић де Граф која је повезала ОШ ,,Вук Караџић“ у Лозници у којој ради са Средњом економском школом и ОШ ,,Јован Цвијић“. За најслађи продукт пројекта-славске колаче задужена је професорка посластичарства Дејана Лазаревић заједно са својим ученицима, док су наставници били задужени да на креативан начин осмисле своје часове у сарадњи са вероучитељима. Тако су вероучитељ Иван Негић и Сања Симић де Граф одабрали смокву и њену символику у Светом писму, а да би ученици што боље научили градиво и да би знања била трајна, до кључних израза су стизали помоћу шаха. Како је то осмишљено може се видети у оквиру овог кратког  видео записа  https://www.youtube.com/watch?v=WjEDuQ3FDaE . Јеванђељске приче у којима се помиње смоква обрађене су најпре на Верској настави, а затим на енглеском језику и то кроз вокабулар и граматичку анализу текста, а ученице седмог и осмог разреда су направиле пано о томе. Затим смо укључили и географију и колегиницу Светлану Станојевић где су ученици имали задатак да направе Кулинарски атлас који се састоји од основних информација о државама и њиховим националним специјалитетима. Колегиница Жељка Марковић на додатним часовима српског језика дала је задатак ученицима да истражују из којих језика потичу ,,слатке позајмљенице“ као и символику јабуке у српској традицији, а ученици су то представили на паноу. Колегиница Александра Деспотовић радила је са својим ученицима ,,дрво математике“ где су плодови били воћке приказане у облику разломка, док је крошња дрвета испуњена геометријским телима, а стабло је математичка игра основних рачунских операција и служи за евалуацију наученог. Вероучитељ Предраг Митровић радио је пано са својим ученицима о биљкама и животињама у Светом писму које служе у исхрани као и о њиховој символици и о посту који упућује на врлински пут. Учитељице Миланка Васиљевић, Светлана Ђурић и учитељ Владан Андрић имали су низ активности али најупечатљивија је Маскенбал и штанд здраве хране се одржао у школском дворишту.У активностима ученика и учитеља учествовали су и родитељи ученика.Циљ активности је да се код ученика развије еколошка свест , одговорност према планети земљи,одговорност према сопственом здрављу . На хемији ученицису заједно са колегиницом Кристином Рондовић урадилипано са корисним информацијама о значају витамина и њиховој заступљености у исхрани. Све је то обогаћено вокабуларом и граматичким вежбама енглеског и италијанског језика кроз пројектну наставу ученика заједно са наставницама Мирјаном Марковић и Сањом Симић де Граф.

Овакви часови Верске наставе у сарадњи са осталим предметима одлично су прихваћени код ученика и родитеља, тим пре што смо дали позитиван пример вере на делу, међусобну сарадњу и радост, а изнад свега доказ да је вера без дела мртва како каже Свети апостол Јаков у својој посланици. А ми смо се сви сабрали да у радости поделимо наше продукте на добробит свих нас а у захвалност Пресветој Богородици и Господу на свему и за све, да заблагодаримо Богу на свему!


Сања Симић де Граф