Type Here to Get Search Results !

Митрополит Амфилохије: Памћење Цркве Божије је једино вјечно памћење!



-Одржана сједница Епархијског Савета и Епархијског Управног Одбора  Митрополије црногорско-приморске-


У манастиру Морача данас је одржана сједница Епархијског савјета и Епархијског управног одбора Митрополије црногорско-приморске.
Претходно је у манастирском храму Успења Пресвете Богородице Свету архијерејску литургију са свештенством служио Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије.
Након светог причешћа Митрополит Амфилохије је служио помен жртвама Мартовског погрома на Косову и Метохији који се догодио 2004. године, као и свим упокојеним члановима ЕС и ЕУО Митрополије.



У литургијској проповиједи рекао је да се данас посебно сјећамо пострадалих на Косову и Метохији од бомби безбожног НАТО пакта и оних који су пострадали у погрому на КиМ из 2004. године.

„Сјећамо се њих и памтимо њихово страдање, њихово распеће и њихову муку и кроз њих распеће и муку нашега народа, посебно на Косову и Метохији“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Владика је рекао да је памћење Цркве Божије једино вјечно памћење.

„И зато пјевамо и њима и свим упокојенима вјечнују памјат, да их Господ упише у своју књигу вјечнога живота, да их Он запамти пошто је наше памћење кратко и пролазно као што смо и ми на земљи кратко и пролазно. Једино они које Бог запамти, и Црква Божија, они се памте вјечно и непролазно“, објаснио је он.

Нагласио је да су и храмови који су на КиМ опстали и у вријеме турког ропства, тада порушени.

„Нажалост, то распеће, које траје више од 600 година, наставља се. И не зна се шта је било теже за Косово и Метохију, за наше светиње на КиМ, за Пећку патријаршију која је наше огњиште духовно, за свету лавру дечанску и кивот Светога краља Стефана… – оно турко ропство и окупација или ово од II свјетскога рата наовамо“, казао је Владика Амфилохије.

Владика је казао да смо се ми први огријешили о Косово и Метохију, о Бога и светињу Божију.

„Одрекли смо се од наших светиња, и ево су сад дошли и други који су наставили то безбожно дјело, наставивши тиме и безбожно дјело нацифашистичко преко НАТО-а, који је бомбардовао и Црну Гору и Србију“, поручио је Митрополит Амфилохије.

Казао је да су они који данас владају Црном Гором, нажалост, помоћници и учесници у том злочину.

„А то је вјековни злочин и против Црне Горе и Србије и свеукупног нашег народа. Они су учесници у том злочину и тиме што постављају некакве демаркационе линије и сретају се овдје са главним злочинцима савремене Европе који отуда долазе. С њима се цјеливају и њима дају оно што не припада ни једнима ни другима. Зато и могу тако да се понашају“, казао је Митрополит Амфилохије.

Поручио је да су црногорски властодршци Црну Гору присајединили злочиначком, тиранском, разбојничком друштву НАТО пакта.

„Ујединили су се са вјековним непријатељима нашим, а у исто вријеме се одрекли оних који су вјековима уграђивали себе у нашу историју и наше биће“, закључио је Митрополит Амфилохије.