Type Here to Get Search Results !

Митрополит Амфилохије: Господ се одрекао себе и жртвовао се за живот свијета!



-У манастиру Бешка одржано сабрање женског монаштва Митрополије црногорско-приморске-


У манастиру Бешка на Скадарском језеру данас је одржано редовно годишње сабрање женског монаштва Митрополије црногорско-приморске.
Свету архијерејску литургију пређеосвећених дарова је тим поводом са свештенством служио Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, који је у литургијској бесједи казао да је историја рода људскога у знаку часнога крста.




„У знаку часнога крста је и историја Авраамовог сјемена, у знаку уздржања и оодрицања. Прво у знаку одрицања од овога свијета, од везаности за овај свијет“, казао је он.

Подсјетио је да је Господ Аврааму рекао: Иди из земље ове у земљу коју ћу ти ја показати.

„То је одрицање, дакле, од стихија овога овога свијета, од везаности за свијет и за оно што је око нас. А онда, исти знак крста и тога одрицања наставља се и у оном чину Светога Мојсија када се попео на гору синајску и када је чуо ријечи: Изуј обућу са ногу својих. Ако је оно било одрицање од свијета, од везаности за свијет, за творевину Божју, ово је одрицање од тијела човјековог – изување обуће са ногу. То је одрицање од тјелесности кроз коју је Мојсије доспио на гору синајску и ту се срео са Господом и добио оних десет Божјих заповијести“, казао је Владика Амфилохије.

Владика је додао да се сам Господ одрекао себе и жртвовао се за живот свијета.

„И непрекидно се жртвује и дарује првенствено онима коју су Њега примили, Њиме се крстили, Његовим Духом се миропомазали, који су припадници те свете Божанске заједнице Христове, Цркве Божије у коју су призвани9 сви земаљски народи. Свако људско биће је призвано да постане члан те свете заједнице, вјечне заједнице“, казао је Митрополит црногорско-приморски.

Сабрање је након Литургије настављено разговором монаштва са Митрополитом Амфилохијем о актуелним питањима црквеног живота.