Type Here to Get Search Results !

ЦЕПИС: Интернет ресурси Српске Православне Цркве


Циљеви су:
1. Обезбеђење власништва интернет адреса и превенција злоупотребе - преузимања 
2. Обезбеђење исправности информација и потврда аутентичности извора информација
3. Обједињавање садржаја кроз јединствени каталог интернет сајтова СПЦ
4. Успостављање размене података између медијских служби СПЦ и ауторизована дистрибуција информација према не црквеним медијима.
5. Успостављање централног регистра интернет адреса СПЦ.

"Православни интернет" овухвата око десет милиона појединачних страница и тиме представља озбиљан ресурс у мору интернет садржаја.

Водећи се наведеним смерницама и опште добробити за СПЦ, представљамо неколико препорука које уређују најбитније тачке у обезбеђењу целокупног интернет ресурса СПЦ.


ПРЕПОРУКЕ

1. Власништво интернет адреса - провера и измена власничких података
2. Упис у централни регистар интернет адреса
3. Провера и измена страница "линкови"
4. Приступ ИНФО Мрежи

1. Како се у пракси често дешава да домен региструје особа која не припада институцији СПЦ-а, догађају се конфликнте ситуације попут злоупотреба и насилног преузимања адреса у циљу расколничких активности. Од великог је значаја поставити односе у систему националног регистра, а за ове потребе, креиран је јединствени регистар званичних интернет адреса СПЦ и депоноване су информације о регистрантима. Проверите власништо вашег домена и по потреби измените податке.

2. На сајту ЦЕПИС-а можете унети неколико основних података о вашем сајту како би адреса била уписана у базу. Ово решење је од значаја како би се одстраниле несугласице изазване намерним ремећењем достојанства СПЦ од стране институција, медија и свих других појединаца који нису наклоњени СПЦ нити су у духу понашања који је у складу са добрим међуљудским односима. Уписом вашег сајта у званични каталог адреса, стичете ранг који јасно и недвосмислено указује да је ваша адреса до значаја за рад СПЦ. 

3. Већина портала садржи стрницу под називом "линкови" која представља друге сајтове СПЦ. Чест је случај да су адресе на овим страницма непостојеће или погрешне. Поједини сајтови су угашени, а отварањем везе приказује се рекламна страница провајдера или је страница упућена на рекламни каталог често и са непримерним садржајем. Овакве странице креирају нерелевантне везе и уносе забуну па чак и нарушавају компленту слику сајта.

ЦЕПИС је креирао ажуран каталог интернет садржаја СПЦ и понудио је методе уграђивања централизоване листе на ваш сајт. Као решење проблема, понудили смо техничко решење које решаве ове недостатке, а уједно и гради јединствену слику сајтова СПЦ.

4. ИНФО-МРЕЖА Телескопа прикупља и обрађује информације медијских служби Епархија СПЦ које су редакцијама накнадно доступне кроз центрлизовани и аутоматизовани систем и WEB апликацију. Мрежа месечно депонује преко 1300 различитих вести СПЦ, сортира према извору и дистрибуира чланицама. Тренутно, мрежа "осматра" 30 редакција чије вести размењује и прослеђује кроз јединствени систем Мреже. Мрежа је затвореног типа са планом да се "отвори" за не црквене медије и тиме омогући релевантан однос и проток информација. 


Извор: ЦЕПИС