Type Here to Get Search Results !

Саопштење за јавност Епископа аустралијско-новозеландског Силуана


Обраћамо се поводом најновијих догађаја у манастиру Светог Саве - Нови Каленић у Холу код Канбере где је на најбруталнији начин за сада непознато лице извршило оскврнављење споменика.

Митрополија аустралијско-новозеландска, са нама, својим Архијерејем на челу, осуђује овај вандалски чин и искрено се нада да ће државни органи Аустралије открити и правди привести особу која је овај злочин извршила. Молимо се Васкрслом Господу да починиоцу опрости и да га милошћу Својом изведе на пут покајања, јер је учињен велики грех и пред Богом и пред народом.

Драга браћо Срби и сестре Српкиње, никоме скандали ове врсте нису потребни, нарочито не у тренуцима кад се обнављају и омасовљују сва она догађања која са напором чинимо да би се око светиње окупили и добар залог своме роду оставили. Никоме осим непријатељима српског јединства и националног напретка и то у години када смо омасовили дечји камп и организовали семинар чтечева, у години у којој смо одржали Митрополијски сабор, у којој смо имали братске састанке и велику посећеност на Богослужењима. Не смемо заборавити, Светосавски фестивал коме је присуствовало на хиљаде Срба са свих страна Аустралије и на којем су масовно наступиле фолклорне групе. Зар смемо заборавити да смо уредили и даље уређујемо манастирско гробље, обновили малу и велику салу, и резиденцију Епископа, као и монашки конак.

Као круну свега санирали смо велика оштећења у храму јер је након сваке мало веће кише обилато прокишњавао, а почели смо, народе српски, и да обнављамо богослужбени инвентар храма захваљујући вашим прилозима. На све то догодио се скандалозан злочин који хоће да све оно што је са Божјом и народном помоћи постигнуто да помрачи. Не дозволимо то српски роде! Не продубљујмо свађе и поделе! Молимо се Васкрслом Господу и трудимо се да будемо верни Христу и Српској Цркви, али и одани грађани Аустралије која нас је прихватила и дала нам све погодности живота у себи! Још једном позивамо Србе на слогу и међусобно праштање, а државне органе на проналажење починилаца. Пружамо молитвену подршку архимандриту Петру, настојатељу ове свете обитељи, и свом свештенству и народу који, како каже једна од литургијских прозби, плодове доноси и добро твори у Светој и Свечасној обитељи овој.

Христос васкрсе! - Ваистину васкрсе!


Ваш молитвеник пред Васкрслим Господом, 
Епископ аустралијско-новозеландски г. Силуан