Type Here to Get Search Results !

Митрополит Амфилохије: Блага вест и на Бешкој јавила и обновила и одјекује и дан дану је предаје!


Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је данас, на Васкршњи понедјељак са свештенством Свету службу Божију у манастиру Бешка на Скадарском језеру.



Владика је служио Литургију поводом празника Благовијести, храмовне славе мале манастирске цркве, задужбине благовјерне књегиње Јелене Балшић, кћерке великомученика косовског Лазара. Пошто су Благовијести ове године биле на Велику суботу, с Митрополитовим благословом слава је прослављена данас.

Пред почетак Литургије Владика Амфилохије је послушницу ове монашке обитељи Горану обукао у првине ангелског лика, а у току Свете службе је јерођакона Николаја из манастира Морачник рукоположио у чин јеромонаха.

У литургијској бесједи након читања Јеванђеља Митрополит црногорско-приморски је рекао да је блага вијест већ одјекнула када је анђео небески јавио Пресветој Богородици да ће родити сина и да ће му надјенути име Исус.

„Да ће Он бити наследник цара Давида и Јакова до краја свијета и вијека и да ће та блага вијест преко Њега бити посвједочена. Али је њој речено да ће и мач пробости срце њено“, рекао је он.

Он је додао да се блага вијест и на Бешкој јавила и обновила и одјекује и дан дану је предаје.

„И овдје ту благу вијест свједоче и ове наше сестре, на челу са мати Фотином, које су се сабрале на овом светом острву и обнављају своје душе, своје умове и своја срца предајући себе Христу Богу на дар, а кроз себе и свој подвиг обнављају и ове светиње“, казао је Митрополит Амфилохије.

Након причешћа вјерних, Митрополит Амфилохије је предводио славску Литију, која је три пута опходила храм, а онда је благосиљао славски колач.

Владика је заслужним појединцима за обнову светиња на Бешки уручио захвалнице: Ранку Стојовићу, Милошу Рашовићу, Марку Перовићу, Богдану Лазовићу, Авраму Марашу и Димитрију Марашу.

На крају данашње Службе Митрополит Амфилохије је с сабранима, нарочито с дјецом куцао васкршња јаја.

И ове године су манастирској слави по устаљеној традициjи присуствовали вјерници из Крушевца.


Рубрика