Type Here to Get Search Results !

Митрополит загребачко-љубљански Порфирије началствовао Пасхалним јутрењем и Пасхалном Литургијом у Загребу


Сверадосни и свеспасоносни празник Васкрсења Господњег свечано је прослављен у храму Преображења Господњег у Загребу. Васкршње јутрење отпочело је у поноћ паљењем свећа у знак духовне радости и триктратним опходом око цркве. Током јутрења којим је началствовао Његово Високопреосвештенство Митрополит Загребачко-љубљански г. Порфирије храмом је одјекивао победни поклич: Христос васкрсе – Ваистину васкресе! Свештеник Богољуб Остојић прочитао је Васкршње слово светог Јована Златоустог, а у наставку јутрења свету васкршњу Литургију служио је протојереј-ставрофор Душко Спасојевић.






У недељу у девет часова ујутро свету архијерејску Литургију служио је Митрополит Порфирије уз саслужење свештенства саборног храма. У току Литургије прочитана је посланица Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја. Присутни верни народ причестио се светим Телом и Крвљу Господа Исуса Христа испуњавајући тако речи Господње Који је рекао: „Који једе моје тело и пије моју крв има живот вечни, и ја ћу га васкрснути у последњи дан.“


На крају свете Литургије Митрополит Порфирије честитао је празник Васкрсења Христовог свим хришћанима света, а посебно православним који га данас и обележавају. У свом обраћању Митрополит је нарочито нагласио човекову истинску тежњу за смислом живота која у Васкрсењу Христовом налази свој извор и свој циљ. „ Господ од вечности долази да би нас у вечност увео. Долази узимајући на себе људску природу, пролази у њој и са њом све оно што је наше; бива понижен, распет, убијен али то није последње што је рекао о себи. Он умирући на крсту, обеснажује смрт. Узима јој снагу и чини је немоћном и у животу свакога од нас. Да бисмо, међутим, и ми постали баштиници живота који нам Христос нуди, да бисмо постали судеоници те победе над смрћу коју је Он за нас извојевао, неопходно је да ступимо у лични однос са Њим“ рекао је Митрополит Порфирије.


Свештеници су потом осветили васкршња јаја која су потом поделили свима присутним честитајући празник.

Светој Литургији су присуствовали саборски заступници СДСС-а Милорад Пуповац и Борис Милошевић, предсједник Савета за националне мањине Александар Толнауер, председник ‘Привредника’ Никола Лунић и потпредседник ‘Просвјете’ Синиша Таталовић.