Type Here to Get Search Results !

Конзерваторско рестураторски радови на живопису наоса Богородичине цркве у Градцу


Пројекат конзерваторско-рестаураторских радова на живопису наоса Цркве Светог Благовештења манастира Градац започет је 4. октобра 2017. године,  због временских услова прва фаза радова је окончана 3. новембра исте године.  Ове  године, 11. априла,  настављају се радови. Пројекат је урађен од стране стручњака Републичког Завода за заштиту споменика културе у Београду.  Задатак пројекта је заустављање свих негативних процеса који тренутно угрожавају живопис и прете да униште једно од јединствених и највреднијих  уметничких достигнућа српске уметности средњег века.



Захваљујући Министарству правде и средствима која су прошле године додељена манастиру учешћем на јавном конкурсу за доделу средстава прикупљених на основу кривичног гоњења, живопис ће добити третман који заслужује.

На ове радове чекали смо више од деценије, а за то време је урађен дренажни систем око Богордичине цркве и детаљна археолошка истраживања под руководством археолога Емилије Пејовић,  као и радови на заштити од утицаја подземних вода и влаге оградног зида манастира под руководством архитекте Миладина Лукића.

Како је црква била деценијама без крова живопис је претрпео највећа оштећења јер је био изложен различитим временским условима. Најопсежнијии радови на сликарству изведени су седамдестих година прошлог века, а све до данас спорадично су извођени превентивни конзерваторски радови, фрагменти живописа су опшивани.

И ако је црква покривена продор влаге остао је нерешен и довео је до даљих оштећења. Проблем је комплексан и није у потпуности решен, а да би се сачувао живопис садашњи радови су били неопходни.

У фази прикупљања документације, пре радова, објављујемо фотографије на којима су приказани ликови светитеља са разних позиција у наосу цркве, неки више, а неки мање деградирани.

Остаје нам да у наредном периоду сачекамо резултате добро организоване екипе која изводи радове, а чине је: мр Наташа Стошић, Зорица Савић, Станица Младеновић, мр Драган Станојевић, Часлав Кнежевић, Владимир Миловановић, Марјан Весић и Гојко Мрковић, под надзором сликара рестуратора Маријане Протић.