Type Here to Get Search Results !

Патријарх Кирил примио етиопског Патријарха


На празник Вазнесења Господњег, 17. маја 2018. године, по завршетку Божанске Литургије патријарх московски и све Русије Кирил примио је предстојатеља Етиопске Цркве, патријарха- католикоса Абуну Матију.

Патријарх Кирил је подсетио да је први пут он посетио ову далеку афричку земљу 1971. године када је у Адис Абеби одржано заседање Централног одбора Светског савета Цркава. Патријарх је истакао своје лично интересовање за живот Етиопске Цркве и да је настојао да се почев од 70-година прошлог века на руским богословским школама образују етиопски студенти. Говорећи о ситуацији у Северној Африци и на Блиском истоку и о положајима тамошњих хришћанских заједнциа, Патријарх је констатовао да је сасвим очигледно да у том региону света највише страдају хришћани, међу којима и верници Етиопске Цркве; цео свет се потресао када је телевизија објављивала извештаје о терористичким нападима на хришћане Етиопске Цркве у априлу 2015. године на обали Средоземног мора у Либији, док су само неколико месеци касније овде мученички страдали верници Коптске Цркве.

Свјатејши Патријарх Кирил је изразио убеђење да у верским заједницама постоји моћан миротворачки потенцијал и да тај потенцијал данас треба упослити. Он је додао да све хришћанске Црве и заједнице треба да удруже напоре у сузбијању тероризма, а посебно геноцида над хришћанским заједницама у великом броју земаља.

Током разговора Свјатејши је додирнуо тему богословског дијалога између Православне Цркве и древних Источних (дохалкидонских) Цркава који се сасвим успешно развијао у другој половини прошлог века и да се последњих година покушава освежити такав дијалог. Поред дијалога који се води преко Међуправославне комисије, Московска Патријаршија води и билатералне дијалоге са појединим оријенталним Црквама када је такође могуће обрадити постојеће проблеме у односима Цркава и друштва,размотрити питања социјалног рада и дијаконије, разменити мишљења о мисионарењу итд. У том циљу је Патријарх предложио да се продубе контакти међу богословским академијама.

Патријарх-католикос Абуна Матијас је изразио заинтересованост за развијање сарадње на просветном плану. „Много наших етиопских студената школовано је у Вашим високошколским установама. Неки од њих су постали епископи, архиепископи и данас пастирствују у Етиопији“, истакао је он.

Етиопски Патријарх је говорио и о стању хришћана у Африци: „Екстремисти нападају на храмове, упропашћују наше наслеђе. Терористи убијају људе, и то не само хришћане, но и муслимане који не желе да се држе њихове идеологије“. „Треба да сав свет ради на решењу проблема тероризма, и у том смислу хришћани треба да показују солидарност...“

На пријему који је приредио митрополит волоколамски Иларион речено је да је неопходно примати што више етиопских студената и да ту стоји на располагању Факултет за постдипломске и докторске студије, где, како је рекао Високопреосвећени, студирају кандидати из Грчке, Србије, Јапана, Сирије и других држава.

У наставку је Абуна Матеј изнео укратко историју Цркве у Етиопији, где је 65% становника исповедају хришћанство и додао да данас у Етиопској Цркви има 63 епархије, око 500.000 свештеника који служе у 45.000 храмова. У овој држави је гарантована слобода вероисповести.

Иначе, разговорима су присуствовали професори и студенти овог Факултета.