Type Here to Get Search Results !

Медицина и свети


Књига која више од 2000 година не мијења дух и смисао сваке написане ријечи, а ријеч је о Јеванђељу имала је за писца љекара који је солио Божјом Ријечи љекарску вјештину дату на дар од Господа. Ријеч је о апостолу и јеванђелисти Луки. Мисао ме води на Крим и враћа на ријеч и дјело св. Луке Кримског. Хирург и епископ који је Крсним Знамењем улазио у сваку операцију, онај који је исповјешћу и покајањем припремао душу болесника за догађај који слиједи а исход и исходиште предавао Вољи Божјој.


Имамо ли данас таквих љекара?

Да ли је неповјерење у медицину и љекаре плод маловјерја и безвјерја којима допринос да је наше духовно стање? Да ли смо заробљеници судара истине са фрагментарним структурама модерне свијести?

Кренућу редом према постављеним питањима у нади да ћу с помоћу Божјом дати одговоре на ова тешка и реална питања. Љекарски позив се данас мјери “ љекарском грешгком „. Када се у обзир узме укупно стање болесника, стање у друштву, његова културно- цивилизацијска низбрдица ниво светости љекара биће препознат од стране болесника и породице само ако посматрачи у уму и срцу код свог повјериоца виде истину која ослобађа од окова заблуда и лажи. Свети смо онолико колико вјерујемо у Пут, Истину и Живот ( аутор ових редова не потпада у описану категорију светости). Код бројне своје браће љекара видим хришћански подвиг, љубав, котрпљење и лијечење болесника по Јеванђељу и науци. Код бројних људи уочавам сумње у наш рад који је плод одсуства вјере у Бога и човјека, крунску побједу добра над злом и покушаја да се вјера објасни ограниченим људским разумом. Био сам свједок бројних догађаја у којима су људи блиски медицини на најгрубљи начин вријеђали своје упокојене провјерама и клеветањима оних љекара којима су у руке предавали најмилије из породице. Вулгаризација и таблоидизација медицине од стране већег броја медија дала је допринос у подозривом погледу јавног мњења на браншу којој припадам. У наставку приче бићу искрен и написати да је и маловјерје струке чији сам припадник узроковано прихватањем системских аномалија без јасних реакција, инкорпорирања медицинских знања са већинским дијелом тековина које је изњедрио постхришћански Запад и урушавање поретка логике у осовини физиологија- патолошка физиологија- фармакологија. Суочавање са фрагментарним структурама модерне свијести биће глобални друштвени изазов и поље у коме ће у будућности бити потребан медицински интервенционизам. Глобализација као општи образац живљења са научно – технолошким напретком и развојем брзог протока времена , људи и информација направиће за потребе психијатрије са психологијом, укључујући и друге области медицине ( свака област је базирана на психосоматској корелацији развоја болести ) океан непознаница које ће бити потребно препознавати, дефинисати и сагледавати мултидисциплинарно. Неке ће бити могуће спријечити а неке ће бити могуће и немогуће лијечити. Неизљечиве ће тражити вјеру а вјера је писана од стране апостола, пјесника, сликара и љекара светога Луке. Крим као несраслина братске диобе имао је св. Луку као свог хирурга спојничара на апостолској Катедри коју данас дроби појединачно унутарправославно властољубље.

Поглед на смрт личи ми на починак онога ко се пресељава у Вјечност. Поглед на себе у тренутку смрти болесника открива моје душевно стање- да ли у себи имам (о) 3/4 човјека односно четири Јеванђеља како је уз интелектуалност човјека видио св.владика Николај Велимировић.

Трећи Светски Рат је у току.

Медицина је видарка и једно од средстава у том сукобу, различитом од претходних. “ Милосрдни Анђео “ уводничар је стања нашег народа данас на прагу 800 година Аутокефалности СПЦ. Тај етноним увод је у распадање држава и народа Блиског и Средњег Истока, распада хришћанске Европе и формирање мултиполарног свијета. Ово није скретање са задате теме већ покушај да ставим акценат на постојбину јеванђелиста Луке и да потенцирам да је данас страдално све оно што је изњедрило медицину под окриљем Пута, Истине и Живота.

Својој браћи љекарима поручујем да се у доба Апокалипсе морамо бранити Светим Писмом и његовом Истином а да наше свештено занимање залијемо сузама покајања, преиспитивањем савјести и умивањем Богом дарованих љекарских вјештина прибором за сликање апостола Луке. Сурова реалност и глобална болест постаће лакше и подношљивије.


Батрић Бабовић
Аутор је доктор специјалиста нефролог и пјесник


Рубрика