Type Here to Get Search Results !

Митрополит Амфилохије у Михољској превлаци: Цео живот је у знаку крста и васкрсења!


Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је данас, на Духовски уторак са свештенством Свету службу Божију у манастиру Светих архангела на Михољској превлаци код Тивта. Пред почетак Литургије Владика је замонашио искушеника ове обитељи Василија Делића коме је дао монашко име Висарион. У литургијској бесједи након читања Јеванђеља Митрополит Амфилохије је рекао да је Превлачка светиња у знаку крста и распећа Христовога.


„Распета и рушена светиња, али је увијек васкрсавала и обнављана. Њену савремену обнову свједочите и ви, ово братство на челу с оцем Бенедиктом. Васкрсава и она часна крстионица Светога цара Константина. Ево, открили су наши археолози ту древну крстионицу у којој се ко зна колико њих крстило у име Оца и Сина и Духа Светога“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Додао је да та крстионица представља позив свима који су некрштени да се крсте у овој светињи.

„А нарочито да се крсте у њој они који покушавају да не дозволе светињи Божјој да она васкрсне, да васкрсне ова светиња Светих архангела Михаила и Гаврила, а у исто вријеме и крстионица. Први они да се крсте, да их просвијетли свјетлост истине Божје, да од синова таме постану синови свјетлости идући за јединим који је свјетлост, истина и живот – Христом Богом нашим“, поручио је Владика.

Казао је да је у знаку обнове Превлачке светиње и данашње примање ангелског лика новопостриженога монаха Висариона.

„И то је свједочанство о васкрсавању ове светиње, као што је и наш нови послушник брат Теодор такође у знаку неуништивости, неизбрисивости ове светиње и неизбрисивости имена Божјега и истинитости онога што пјевамо да је благословен Господ Бог наш који је апостоле своје од рибара претворио у рибаре људских душа. И ево до данас, силом Духа Светога ријеч Христова, истина јеванђеља Божијега, Његова света проповијед одјекивала је на овом мјесту кроз вјекове, и данас одјекује и одјекиваће и у будућа времена“, нагласио је Владика Амфилохије.

На крају Литургије Митрополит Амфилохије је подсјетио да су у одбор за обнову Превлачке светиње укључена двојица познатих архитеката и историчара умјетности из Венета који су изјавили да учествују у њеној обнови да би оправдали гријех својих предака Млечана који су је бомбардовали и уништили.

„Утолико прије смо ми призвани да се њоме обнављамо и да је обнављамо. Зато бих ја желио да позовем све оне који нијесу крштени, без обзира на ком су положају, да дођу овдје да се крсте у крстионици Светога цара Константина и да се обнове обновом вјечном, непролазном, обновом љубави а не мржње, обновом градитељства, вјечног људског достојантва а не разарања људскога достојантва и светиња које су подигнуте у славу Божју“, поручио је Митрополит Амфилохије.