Type Here to Get Search Results !

РИА Новости о црквено-државним односима у Црној Гори


Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић покушава да понови антицрквену политику бившег украјинског предсједника Петра Порошенка стварања „аутокефалне цркве“, изјавио је предсједник Одјела спољних црквених веза  Московског Патријархата Митрополит волоколамски Иларион, пишу РИА Новости.


РИА Новости такође преносе ријечи овог архијереја да Ђукановић иступа као иницијатор пројекта закона по којем је сву црквену имовину насталу до 1918. године неопходно национализовати. „Циљ те национализације је“, каже Митрополит волоколамски, „да се отме имовина канонске Цркве у Црној Гори као дијела Српског Патријархата и да се преда расколничкој структури која себе именијуе као ‘Црногорску православну цркву'“. Додао је да „расколнике представља лажни митрополит, тамо су лажни свештеници, и држава ту структуру, веома маргиналну, подржава“.

Он је истакао да, уколико се та подршка настави, да ће раскол почети да се надувава, као што се својевремено надувао украјински“. Архијереј је такође изјавио да Руска православна црква сматра својом дужношћу да иступи у заштиту Српске православне цркве.

„Ми сами смо прошли у Украјини кроз то искуство, знамо шта доносе такве радње и подижемо свој глас у заштиту наше српске браће која хоће да сачувају канонску црногорску Цркву у саставу Српске православне цркве“, каже Митрополит волоколамски.

РИА Новости подсјећају да је раније Свештени синод Руске православне цркве позвао државно руководство Црне Горе да прекине  дискриминацију и престане с подривањем јединства Српске православне цркве тако што „врши притисак на канонско свештенство и вјерни народ“.

У тексту се оцјењује да се власти у Црној Гори на челу с предсједником Милом Ђукановићем налазе у оштром несагласју са Српском православном црквом и лично с Митрополитом црногорско-приморским Амфилохијем. Додаје се да је у априлу Митрополит Амфилохије саопштио да СПЦ, њено свештенство и парохије трпе притисак од државних власти. Подсјећа се и да је Ђукановић 2018. године изјавио да ће држава радити на стварању независности „аутокефалне црногорске цркве“ од Српске православне цркве.