Type Here to Get Search Results !

Слава манастира Озрен, богослужио Владика Фотије


Традиционално, већ деценијама, православни народ се окупља око једне од највећих српских светиња, Манастира светог Николаја на Озрену, Светој Гори Немањића. Тако је и ове године одржан велики црквено-народни сабор код манастира, под духовним омофором Епископа Фотија, предвођен новопостављеним игуманом, архимандритом Гаврилом (Стевановићем), а све у спомен на Успење Пресвете Богородице.


Да је сабрање близу осјетило се већ у недељу, три дана пред празник Велике Госпојине, када је велики број вјерујућег народа био на светој Литургији и причестио се пресветим Тајнама Христовим.

Дан уочи празника Успења Пресвете Богородице служена је света Литургија у пријеподневним часовима, потом Вечерње богослужење са петохљебницом у послијеподневним часовима, и напослетку Акатист Мајци Божијој у 21 час.

У поноћ је служено Јутрење, а у 5 часова ујутру свету Литургију је служио високопреподобни Игуман Гаврило уз саслуживање свештеника Славенка Томића и  Зорана Станића, ђакона Радомира Петковића и Тадије Никчевића.

Долазак великог броја свештених лица, теолога и богослова показао је и ове године братску љубав између клира наше Зворничко-тузланске епархије. Док је велики број вјерника на богослужењима оно што нас увијек посебно обрадује.

Ове године, као и претходних, Светониколајевска обитељ је била благословена богослужењем и  благодарењем нашег Епископа, Његовог Преосвештенства Г-дина Фотија на светој архијерејској Литургији у 9 часова. Кум славе ове године је г. Зоран Драгић, родом са Пањика, а тренутно настањен у Дворовима код Бијељине, који је ломио славски колач са Епископом Фотијем.

Игуман Гаврило је, у име Светониколајевске обитељи, поклонио крст и панагију Епископу Фотију у спомен на прву канонску посјету и свету архијерејску Литургију коју је Епископ Фотије служио од када је Игуман Гаврило на месту настојатеља Манастира Озрен. Након Литургије припремљена је трпеза љубави за званице и присутни народ, а славље је пропраћено и великим народним весељем и играњем кола око цркве.