Type Here to Get Search Results !

Епископ Пахомије: Угледајмо се на пример Преподобне Параскеве

У навечерје њеног празника дана 26. (13.) октобра 2020. године, а поводом храмовне славе, Његово Преосвештенство Епископ врањски господин Пахомије служио је празнично бденије у храму Преподобне мати Параскеве на Шапранцу у Врању. Епископу су саслуживали свештенослужитељи града Врања.


Сутрадан дана 27. (14.) октобра 2020. године, у порти истоименог храма, Епископ Пахомије је служио Свету архијерејску Литургију. Епископу су саслуживали протојереј-ставрофор Александар Јовановић, протојереј-ставрофор Љубиша Гачић, ћакон Мицко Мицковић и ђакон Миодраг Наумовић.

У току Литургије, Епископ Пахомије је извршио чин благосиљања славских дарова и резања славског колача, које је за ову прилику припремио овогодишњи кум славе господин Слађан Стошић са породицом из Врања.

На крају Литургије, са очинским саветима, поучном беседом обратио се Епископ Пахомије, тумачећи Јеванђеље и говорећи о животу и подвизима Свете мати Параскеве који нама у овим смутним временима требају служити за пример. Затим је свечарима и свима присутнима честитао славу, пожелевши да благослов Господњи буде са свима нама, молитвама и посредништвом наше мати Параскеве. Том приликом је благословио кумство храмовне славе за наредну годину сестри Невени, са породицом из Врања. 

Након тога реализована је Литија око храма. После Литије, сви присутни су имали прилике да се послуже на трпези љубави коју су припремили овогодишњи кум славе и братство храма са старешином јерејем Дејаном Шкарићем.  

Помози нам молитвама, у животним невољама, у облачној земној тузи засветли  нам слично дузи...О предивна чедна дјево, Света мајко Параскево!


Извор: Епархија врањска