Type Here to Get Search Results !

Осликавање куполе Храма

Захваљујући донацији руске компаније „Гаспром њефт“ унутрашњи део централне куполе Храма Светог Саве украшен је мозаиком.


Храм Светог Саве на Врачару један је од највећих православних храмова у свету. Он није само споменик архитектуре, већ истински симбол мира и вере српског народа, али и симбол пријатељства Србије и Русије. Руска компанија „Гаспром њефт“ је, на иницијативу председника Русије Владимира Путина и федералне агенције „Россотрудничество“, омогућила реализацију јединственог пројекта израде мозаика Вазнесења Христовог који доминира у ентеријеру Храма.

Уговор о донацији, на основу кога је „Гаспром њефт“ уложио 4 милиона евра у реализацију пројекта, потписан је у августу 2016. године.

На изради мозаичког платна од смалта и природног камена, површине 1.248 м2, радио је тим руских и српских мајстора, под руководством академика Руске академије наука, народног уметника Николаја Мухина.

Ово је један од најамбициознијих пројеката у свету мозаичког украшавања криволинијског простора, изведеног на бази византијске иконографске традиције.

У центру композиције је сцена “Вазнесења Христа” са Спаситељем у Његовој небеској слави и Пресветом Богородицом, арханђелима и Светим апостолима који пред њим стоје. Сферичну „славу“ подржавају четири анђела у белим одорама, композиционо распоређени у облику крста. Крст који лебди на златној позадини симболизује главну идеју хришћанства – Учење Христово, обзнањено свим странама света. Црвена боја и злато на крилима анђела уносе тријумфалну ноту празника Васкрсења Господњег, који претходи Вазнесењу. Празнични тропари уоквирују Христа у његовој светлости, саздајући смисаони „прстен-облак“, који се разлива у одсјајима златне подлоге која подсећа на таворску светлост Небеског света.

Први део мозаика стигао је у Храм из Русије у мају 2017. године. И већ у децембру 2017. специјална комисија у чијем су саставу представници Министарства културе РФ, федералне агенције „Россотрудничество“, Руске и Српске православне цркве, као и Друштва за подизање Храма високо је оценила квалитет и уметничке домете мозаика.


Извор: Храм Светог Саве