Type Here to Get Search Results !

Парохијски дом Храма Светог Саве

Октобра 2002. године Српска православна црква, у сарадњи са Друштвом архитеката Београда и Дирекцијом за грађевинско земљиште и изградњу Београда, расписала је анонимни позивни конкурс за идејно архитектонско решење Парохијског дома на Светосавском тргу.


Међу осталим захтевима програма и садржаја Дома, наглашено је да је циљ да Парохијски дом, с обзиром на то да се њиме зачиње нова фасада Светосавског трга, „буде вредан места на коме је планиран, да обележи време у којем је настао, али и да буде интегрални део амбијента који ту већ постоји”. Стручни жири је издвојио два рада као предлог за одлуку инвеститора, а дописом Светог Синода од 19. фебруара 2003. године саопштена је одлука да се усваја рад проф. Матеје Ненадовића и његових сарадника.

Простор за изградњу Дома лоциран је између Светосавског трга и Крушедолске улице, у непосредној близини цркве св. Саве. Величина зграде је 24 х 20 метара. Висина зграде: приземље, два спрата и поткровље.

Настојало се да нови објекат својим архитектонским изразом буде у складу са већ постојећим амбијентом. Пројектанти су тежили пропорционално складној, чврстој и озбиљној згради, која би истовремено имала одлике савременог доба у којем настаје.

Зграда Парохијског дома Храма Светог Саве у Београду

Зграда Парохијског дома и мала црква Светог Саве из 1937.г.

Главни улаз, постављен на источној страни, посетиоце уводи директно у велики хол, око кога су смештене канцеларије братства Храма и други садржаји за грађанство.

Продавница књига, опреме и осталих предмета непосредно је поред главног улаза. Свечаним степеништем у холу иде се до просторија и сале за хор на првом спрату, и у службене просторије Дома. Библиотека и технички биро налазе се на другом спрату. У поткровљу, као најмирнијој зони, смештен је ТВ студио. Колски приступ гаражи, коју користе службена возила, налази се у пролазу између Парохијског дома и будуће нове зграде Патријаршије. На овај начин су покривени сви видови духовних и световних потреба људи који раде у Храму светог Саве, као и људи који у њега долазе. Међу највећим донаторима изградње Парохијског дома су предузећа „Вујић” из Ваљевa, „Тоза Марковић” из Кикинде и цементаре из Косјерића, Новог Поповца и Беочина.

Изградња Парохијског дома, као и уређење Светосавског платоа, трајало је око шест месеци, током 2003. и 2004. године. Освећење Дома, одржано у мају 2004. године, служио је Његова светост патријарх српски господин Павле.


Извор: Храм Светог Саве