Type Here to Get Search Results !

Богословска академија на Халки затворена пре 50 година


Пре 50 година турска држава је затворила најважније место академског богословског школовања Васељенске патријаршије на Принчевском острву Халки  у Мраморном мору. Игуман манастира Свете Тројице који се овде налази и декан затвореног Факултета, епископ Касијан (Нотис), подсетио је на овај догађак затварања Академије у уторак, 12. јануара 2021, на свечаној служби у манастирској цркви. „Свакодневно се молимо за поновно отварање Богословије и Богословске академије на Халки“, нагласио је Касијан.


Богословија  и Академија на Халки дуго су били међу најважнијим богословским просветним установама Православља широм света. Зграда Богословије је изграђена поред рушевина манастира Свете Тгројице, који је основао патријарх Фотије I у 9. веку. Године 1844. патријарх Герман IV је поново посветио манастир Богословској академији. Све зграде, осим капеле, уништене су земљотресом у јуну 1894. године, а касније их је обновио архитекта Перикле Фотијадис. Велика обнова обављена је педесетих година прошлог века. Ову Академију нису завршили само много архијереји, свештеници и игумани, већ и многе личности из других академских области из целог источног Медитерана.

Године1971.  Халка је затворена турским законом којим се забрањује рад приватних факултета. САД, Европска унија и Русија већ годинама воде кампању за поновно отварање ове угледне установе за академско образовање. У садашњим преговорима са Турском, ЕУ је тему поновног отварања Богословске академије ставила у контекст преговора о приступу Турске Европскопј унији, са нагласком на слободно исповедање вере хришћана у Турској. У теорији, речено је да би Богословија и Богословија могли бити одмах отворени.


Извор: Цариградска патријаршија