Type Here to Get Search Results !

Владика Кирило служио Божићну Литургију у саборном храму у Подгорици: У оваплоћењу Сина Божијег вјечност је сишла у вријеме


У свим храмовима Митрополије црногорско-приморске јутрос је свечано прослављен празник Рождества Господа и Спаса нашега Исуса Христа – Божић. Централну литургију служио је у саборном храму Васкрсења Христовог у Подгорици Епископ буеносајрески и јужно-централноамерички г. Кирило са свештенством саборног храма.


Литургији су присуствовали премијер Здравко Кривокапић, предсједник Скупштине Алекса Бечић, генерални секретар Владе Божо Милоњић, шеф посланичког клуба “Мир је наша нација” у Скупштини Црне Горе Борис Богдановић, представник Римокатоличке Цркве дон Јанез Миртек…

Владика Кирило је поздравио у име администратоира Митрополије Епископа будимљанско-никшићког г. Јоаникија премијера, предсједника Скупштине, остале званичнике и сабране вјернике и свима пожелио срећан празник Христа Богомладенца.

Пожелио је да Божић нашој држави, властима и свим грађанима донесе много радости, мира, слоге, напретка у свему, и у духовном и у материјалном смислу.

“Нико се није попео на небо него само онај који је сишао с неба, ријечи су нашег Спаситеља који је тиме хтио да нам каже да се човјек сам не може спасити, не може се попети на небо. А то је наш циљ. Циљ наш није нека хилијастичка идеја раја на земљи, него је циљ наш повратак у њедра Оца нашега одакле је и сво изишло биће – како то пјева наш Ловћенси Тајновидац”, рекао је Владика Кирило.

Додао је да се ми, наравно, трудимо и на земљи да нам буде што боље, да што угодније и срећније живимо.

“И то и треба тако. Али, треба увијек знати што је наш циљ. Циљ је, прије свега, спасење душе и спасење човјека, због чега је Син Божји, јединородни, који је Цар био, имао све, спустио себе до обличја слуге, учинио се као дијете, као други људи да би нас избавио из власти смрти”, подсјетио је он.

Владика је рекао да се то десило кад је дошла пуноћа времена.

“А пуноћа времена је само то када се вријеме споји са вјечношћу. У оваплоћењу Сина Божијег вјечност је сишла у вријеме. Ко је учио егзактне науке, он зна да се бесконачна права може лијепо пресликати на коначни интервал времена. Тако се та вјечност Божанства Христовога пресликала на тих тридесет три године његовог земног живота и, како кажу свети оци, у том земном животу Христовом садржана је сва историја човјечанства. И не само да се вријеме спојило са вјечношћу него се и простор спојио са бесконачношћу у којој живи наш Бог”, рекао је Владика.

Објаснио је да је то надумна тајна Христова да се Он, будући бесконачан и вјечан, уселио у утробу Дјеве и постао дијете младо и предвјечни Бог, старац данима како га називају пророци и јеванђелисти.

“Како је то говорио наш Митрополит Амфилохије тумачећи причу о Царству небеском са три копање брашна и квасцем које жена стави у те три копање да све ускисне, он је говорио да је Господ Исус Христос тај квасац који је ушао у те три копање брашна, а то су управо вријеме, простор и људски живот. И тај квасац небески је дао да наше вријеме није само пролазност, смрт и ништавило него да је вјечни живот, да наш простор није само простор пролазних послова и ништавних ствари него ствари које воде ка спасењу и да наш људски живот има посебно достојанство. Дао нам је да биудемо синови Божји. Гдје ће веће достојанство и већи дар Христа Бога нашега”, поручио је Епископ буенмосајрески Кирило.

Потом је отац Мирчета Шљиванчанин прочитао Божићну посланицу Светог архијерејског синода и Архијереја СПЦ вјерном народу у отаџбини и расијању.


Извор: Митрополија црногорско-приморска