Type Here to Get Search Results !

Епископ Јован на Божић богослужио у крагујевачком Саборном храму


Божићни тропар почиње стихом ”Рођење Твоје, Христе Боже наш, обасја свет светлошћу разума”. Отац Александар Шмеман ове речи тумачи на следећи начин: Рођење Христово омогућава просвећење разума јер је обасјало свет светлошћу. И људски разум, пре или касније, окренуће се извору разума и светлости, окренуће се Богу који је дошао у свет ради човековог спасења. Нема веће радости у историји, под сунцем и над сунцем, за православне хришћане, од испуњења благовештенских речи Богородици, од јеванђеља неба земљи са доласком Богочовека Исуса Христа, тј. о доласку Исуса Христа међу нас, Његовом оваплоћењу. Тај долазак је поздрављен миром и радошћу, речима: “Слава на висини Богу и на земљи мир, међу људима добра воља.”


Ове анђелске речи су управо и најважнија Божићна порука целом човечанству. Речи Божићњег тропара означили су почетак Литургијске радости и славља, рођења у телу Господа нашег Исуса Христа. “Рођење Твоје Христе Боже наш, засија свету светлост разума, и у њему се они који звездама служаху од звезде научише да се клањају Теби, Сунцу Правде, и да познају Тебе, Исток с висине. Господе, слава Теби.” Христос, Сунце Правде, долази нам из Царства Божијег, са тих Божанских Небеса, да нас посети, да постане светован као и сви они који су од света, те да би сјединио Своју Божанску природу са нашом, људском природом.

Свечану Божићну Литургију служио је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски и администратор Архиепископије београдско-карловачке Господин Јован, уз саслужење братства Саборног храма: протојереја ставрофора др Зорана Крстића и Зарија Божовића, протојереја Дејана Лукића, протонамесника Душана Мучибабића, јереја Рашка Стјепановића, Слободана Савића, Дејана Марковића и Драгише Богичевића, те протођакона Ивана Гашића и Небојише Јаковљевића, ђакона Саше Павловића и јерођакона Јована (Прокина) и Василија (Старовлаха).

Литургијском благољепију је допринео и хор Саборне цркве вођен диригентском палицом протојереја Драгослава Милована.

Божићну посланицу Светог Архијерејског Синода и свих архијереја Српске Православне Цркве, упућену свештенству, монаштву и свима синовима и кћерима наше свете Цркве, прочитао је протонамесник Душан Мучибабић, сабрат Светоуспењског храма у Крагујевцу.

Свом верном народу желимо срећан Божић, желимо мир Божији и људски, мир Богочовечански, мир небоземни. Благословено свима и наступајуће ново Лето доброте Господње, које нека свима буде лето мира, слободе, здравља и време добре воље.


Извор: Епархија шумадијска