Type Here to Get Search Results !

Игуман Тихон на ктиторској слави Студенице: Хришћани – Нови Израиљ


Света лавра Преподобног Симеона Мироточивог – манастир Студеница свечано данас прославља ктиторску славу. Свету литургију су служили игуман Студенички архимандрит Тихон (Ракићевић), уз братство и свештенство Епархије жичке, известила је за Радио Слово љубве Нешка Ранчић.


У беседи је игуман Тихон подсетио да је Свети Сава писао о преношењу власти у Студеници, када је Стефан Немања благословио сина Стефана, 1208. године: “Сава каже да је Немања рекао тада сину Стефану – Чедо моје љубљено, чувај овај мој Израиљ….Немања је српски народ назвао Израиљем – тај старозаветни појам Немања овде користи у смислу Новог Израиља – Хришћани су духовни Израиљ, Новозаветни”, истакао је отац Тихон.

Подсећамо, један од највећих манастира СПЦ, Студеницу, основао је велики жупан Стефан Немања, 1190, у близини Краљева, а ова светиња је у години када је Српска православна црква обележавала 800 година од добијања аутокефалности, 2019, прославила још и ове јубилеје – 820 година од престављења Преподобног Симеона, 810 година од када је Свети Сава завршио “Студенички типик” (Последње редакторске измене Игуман Студенице Свети Сава унео је у типик пре него што је Преподобни Симеон обнародован као нови мироточац. Пре тога је Свети Сава комплетно завршио прво слово Студеничког типика, тј. Симеоново житије) и 400 година од када је монах Аверкије Хиландарац преписао Студенички типик у Горњој испосници (Овај препис је једини који је преживео кроз сву нашу тешку историју. Аверкије је на крају преписа типика написао: Овај типик, то јест образник, Светога Саве Српског преписа се године 1619. у пећини Светог Саве испосници, јер би пре нас написан руком Светога Саве године, рече, када се престави господин Симеон. И тако да нико не отежава и преокреће, јер многе су речи обичне у овом номоканону, али веома корисне. Због тога заповеди Свети [Сава] да се прочита на почетку сваког месеца, јасно, као да се постављају служитељи. И ми сви не заборављајмо љубав Светог, знајући да он ће нам судити, као и апостоли дванаестом колену Израиљевом, а другим народима неће судити. А овоме је сведок Свети Никон, јер је и овај Свети наш апостол. Господе, стога молитвама обаспи нас, јер се и он моли за нас! При игуману кир Теофилу написано. Студенички типик у својој 35. глави одређује како треба прослављати успомену ктитора – Преподобног Симеона. Из текста монаха Силуана Грујовића, са странице Епархије жичке.

Манастир Студеница представља непокретно културно добро, споменик културе  од изузетног значаја, а на УНЕСКО листу светске културне баштине је уписана 1986. године.


Извор: Митрополија црногорско-приморска