Type Here to Get Search Results !

Одржана седница Програмског савета скупа "700 година од упокојења Светог Краља"


Дана 30. марта 2021. године, на празник Светог Алексија Човека Божијег, у Патријаршији српској у Београду, а под председавањем Његовог преосвештенства епископа врањског, г. г. Пахомија, и са његовим благословом, одржан је састанак чланова Програмског одбора Међународног научног скупа "700 година од упокојења Светог Краља" којим ће се ове године обележити велики и значајан јубилеј Светог краља Стефана Милутина у Епархији врањској Српске православне цркве. 


На састанку су учествовали Његово преосвештенство, епископ врањски г. г. Пахомије, претседник Програмског одбора, проф. др Влада Станковић, потпредседник, архимандрит мр. Методије Марковић, игуман манастира Преподобног Прохора Пчињског, проф. др Јелена Ердељан, др Радован Пилиповић, проф. др Драгољуб Марјановић, секретар одбора. Циљ Међународне научне конференције "700 година од упокојења Светог Краља" је да се доба владавине краља Стефана Уроша II Милутина и његова владарска личност и епоха коју је обележила његова владавина у години јубилеја истраже са различитих аспеката, а резултати представе српској научној и широј јавности. У том смислу, Програмски одбор донео је више одлука које ће бити усмерене на припрему и  организацују овог научног скупа који је предвиђен да се одржи у Епархији врањској од 23. до 25. септембра 2021. године, уз пратеће догађаје попут изложби, промоција и летње школе, посвећене Светом Краљу.

На састанку је такође договорен и низ других активности којима ће се у Епархији врањској прославити јубилеј 950 година манастира Преподобоног Прохора Пчињског и његовог светитељског култа у српском народу, као што су: централна прослава јубилеја која ће бити одржана 13. јуна, свечана академија, као и промоције досадашњих штампаних издања релевантних научних студија посвећених манастиру Св. Прохора Пчињског и зборника радова са Међународног научног скупа "Преподобни Прохор Пчињски - 950 година у српском народу" који је успешно организован и одржан 2020. године уз учешће великог броја научника из Србије и региона.   

Чланови Програмског одбора Међународног научног скупа "700 година од упокојења Светог Краља" договорили су се да следећи састанак чланова одбора буде уприличен у седишту Епархије врањске 24. априла 2021. године. 


Извор: Епархија врањска