Type Here to Get Search Results !

Објављена књига бесједа Митрополита Антонија (Паканича)

 

У издању Епархије будимљанско – никшићке и Института за српску културу из Никшића, а по благослову Пресвећеног Епископа будимљанско-никшићког г. Јоаникија, изашла је књига бесједа Високопреосвећеног Митрополита бориспољског и броварског г. Антонија (Паканича) “Да ваша радост буде савршена” у преводу протојереја Остоје Кнежевића.


Из предговора српском издању ове збирке бесједа Митрополита бориспољског и броварског г. Антонија, управитеља администрације и организације Украјинске православне цркве Московске патријаршије, издвајамо ријечи владике Јоаникија:

“Митрополита Антоније најприје знамо као човјека који много пажње посвећује поретку, како унутрашњем духовном, тако и спољашњем, у односима и поступцима. Митрополит је у својој личности саткао најљепше вриједности духовности и традиције Тројице-Сергијеве лавре, гдје стекао високо богословско образовање и примио монашки и свештенички чин, као и касније Кијевско-печерске лавре, гдје је вршио дужност ректора Духовне академије и обављао многе административне функције у архијерејском чину при Светом синоду Украјинске православне цркве, досадашње веома одговорне дужности предсједника Одјељења унутрашњих црквених послова

Појава ове прве књиге Митрополита Антонија на српском језику у издању Епархије будимљанско-никшићке је својеврстан израз наше благодарности Високопреосвећеном владици за његову љубав према нашој Епархији која је изражена кроз његове братске посјете и учешћа на нашим богослужењима, као и велику бригу и подршку коју смо од њега имали у вријеме страдања и одбране светиња у Црној Гори.”

Књига “Да ваша радост буде савршена”  садржи бесједе Високопреосвећеног Митрополита Антонија поводом дванаест великих празника и недјељних јеванђелских читања. Књига такође укључује бесједе одржане током Великог поста и у данима молитвеног сјећања на свете.


Извор: Митрополија црногорско-приморска