Type Here to Get Search Results !

Емисија Радија ,,Источник“: Сјећања-савременици о блаженопочившем Епископу ваљевском Г. Милутину

Поводом годину дана од упокојења Епископа ваљевског Милутина, радио „Источник“ је велики дио свог програма у уторак 30. марта посветио архијереју који је као отац бринуо о Епархији, волећи је као мајка. Владика Милутин поучавао, храбрио, тјешио, али и грдио када је требало.


Звучни запис разговора


Умировљени Епископ Георгије, који је деценијама био архипастир Епархије канадске, познавао је дуже од пола века Епископа Милутина. Каже да га никада није видео љутог ни нервозног и да се увек истицао смерношћу и духовношћу. Заједно су учили Монашку школу у манастиру Острог, у Каони су провели дивне тренутке, а Владика Георгије је свом брату помогао да упише Православни богословски факултет у Либертивилу, а затим га је предложио за Епископа у Аустралији и на Новом Зеланду, а потом и у Ваљеву. За радио „Источник“ Владика дели своја сећања, препричава анегдоте и поручује да је „отишао један од најбољих људи и Владика“, уз закључак да Бог бира најбоље.

Епископ аустралијско-новозеландски Силуан, након годину дана од упокојења свог духовног оца – Владике Милутина, каже да му и даље делује нестварно да физички нема Владике чији му очински загрљај највише недостаје. „Наш Владика је био и остао човек Божји“, каже Владика Силуан, исказујући задовољство што је почео са радом први српски колеџ у Аустралији чију је градњу пре седамнаест година покренуо управо Владика Милутин.

Др Милета, Радојевић, савјетник министра просвете за вјерску наставу и бивши директор Управе за сарадњу са Црквама и вјерским заједницама при Министарству правде Владе Републике Србије, упознао је блаженопочившег Епископа Милутина преиј више од двадесет година, још док је Владика био у манастиру Каона.

„Веома посвећен вјери, смјеран монах, сјајан саговорник – тако га памтим од првог сусрета“, рекао је Радојевић, додајући да је почивши Владика био човјек посебног карактера, дар од Бога. Заједно су радили на многим пројектима и свака сарадња са Владиком Милутином, г. Милети је била задовољство, јер је Владика био педантан, прецизан и код њега се знао сваки ред.

„Вриједело је познавати га“, казао је за Радио Епархије ваљевске, уочи годишњице од упокојења првог и досада јединог Епископа обновљене Епархије ваљевске, г. Милета Радојевић.


Извор: Радио Светигора

Рубрика