Type Here to Get Search Results !

Недеља Православља у Јерусалимској Патријаршији


У недељу, 21. марта 2021. године, Јерусалимска Патријаршија је обележила Недељу Православља, победу светих икона како је утврдио Триод Цркве према Седмом васељенском сабору (787. године), уз допринос царице Теодоре, њеног сина Михаила и цариградског патријарха Методија.


Велики празник је прослављен у цркви Светог Гроба служењем великог вечерња у суботу поподне. Девети час је прочитан у цркви Светих цара Константина и царице Јелене пре дочека Патријархове пратње у цркви Светог Гроба. После тога архијереји и чланови Светог Синода целивали су Пресвети Гроб. Службу је предводио Његово Блаженство Патријарх јерусалимски Теофил уз саслужење архиејереја, светогробних јеромонаха и ђакона. Појали су јерођакон Симеон и г. Василиос Гоцопулос у молитвеном присуству генералног конзула Грчке у Јерусалиму г. Евангелоса Влиораса и само неколико монахиња због рестриктивних мера против пандемије вируса.

У Недељу Православља, Његово Блаженство Патријарх јерусалимски и све Палестине г. Теофил началствовао је Божанском Литургијом у католикону цркве Васкрсења. Саслуживали су Митрополити капитолијски Исихије и јелинопуљски Јоаким, Архиепископи гераски Теофан, константински Аристарх, севастејски Теодосије, лидски Димитрије и пелски Филумен, као и светогробни јеромонаси и ђакони на челу са старцем Нектаријем. Појали су јерођакон Симеон и г. Василиос Гоцопулос у молитвеном присуству генералног конзула Грчке у Јерусалиму г. Евангелоса Влиораса и неколико монахиња и верних хришћана.

После Божанске Литургије, пошто је литија са светим иконама три пута обишла свети храм, прочитан је Синодикон о поштовању икона на грчком и арапском јетику. Уз звуке звона, патријаршијска пратња и верни су се вратили у Патријаршијску салу за пријеме, где је Његово Блаженство одржао говор пред присутнима.


  Извор: Јерусалимска Патријаршија