Type Here to Get Search Results !

Празник Светог Теодорa Tирона у Александријској Патријаршији


У прву суботу Великог поста, 20. марта 2021. године, на дан када Црква прославља успомену на Светог Теодора Тирона, Његово Блаженство Папа и Патријарх александријски и све Африке г. Теодор II служио је свету Литургију у Патријаршијској капели Светог Теодора у Александрији, у Египту.


Саслуживали су Митрополит наукратиски Нарцис и Епископ тамијатски Герман у молитвеном присуству свештенства Патријаршијског двора и богослова из Патријаршијске академије „Свети Атанасије“ који су појали црквене химне под вођством Павла Јосифидеса, као и верног народа.

У горњој капели Патријаршијске палате свакодневно се одвијају богослужења према монашком типику током избора предстојатеља Александријског престола. Иконостас је свијеврено пренсен из храма Светог Јована Претече из историјске грчке болнице Котсикеио у Александрији.

На крају Божанске Литургије, Његово Блаженство је благословио хлеб и кољиво и са очинском љубављу пожелео присутнима да се многе и благословене године сећају чињенице да је Александрија седиште Патријаршије и позвао их да се ставе у службу Александријске Цркве чији је заштитник Свети апостол и јеванђелист Марко.


Извор: Александријска Патријаршија