Type Here to Get Search Results !

Белогород: Православље – једна велика породица


У Белгороду (Руска Федерација) 25. марта 2021. године свечано је отворена изложба фотографија која носи назив „Православље – једна велика породица“. Изложба је настала у оквиру Свеправославног друштва "Преподобни Јустин Ћелијски и Врањски" са благословом Епископа врањског Пахомија, а реализовали су је игуман манастира Преподобног Прохора Пчињског архимандрит Методија (Марковића) и г. Драган Тадић из Београда.


Изложба је реализована у оквиру Светосавске недеље у Врању 23. јануара 2017. године. Сама изложба броји око стотину фотографија које су тематски подељене у четири целине.

Први део ове изложбе достављен је у руски град Белгород по благослову Епископа врањског Пахомија у сарадњи са Белгородском митрополијом и Белгородском духовном семинаријом. Реализацију изложбе у Белгороду обавио је г. Ненад Бојков, дипломирани теолог из Врања и стипендиста Епархије врањске, који је руководилац филијале Свеправославног друштва "Преподобни Јустин Ћелијски и Врањски" у Белгороду. Филијала је отворена по благослову Митрополита волоколамског Илариона, председавајућег Одељења за спољне црквене односе Московске патријаршије, и Митрополита белгородског и старооскољског Јована 14. јуна 2019. године, на дан Преподобног Јустина Ћелијског и Врањског.

„Ови догађаји су још један од доказа да православље није национално подељено, већ да смо сви у једној великој заједници у Христу, без обзира на којем месту се налазимо“, истакао је приликом отварања изложбе протојереј Олег Кобец, старешина Саборног храма Преображења Господњег у Белгороду.

Ненад Бојков је окупљенима пренео поздраве Његовог Преосвештенства Епископа врањског Пахомија, управитеља Свеправославног друштва "Преподобни Јустин Ћелијски и Врањски", додао да су студентске иницијативе веома корисне у повезивању наша два братска народа и захвалио се свима који су подржали ову изложбу.

Нађа Милошевић је улепшала отварање изложбе извођењем песме „Јунаци са Кошара“.


Извор: Епархија врањска