Type Here to Get Search Results !

Свечaни дочек Патријарха српског Порфирије у Нишу

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије стигао је 23. априла 2021. године у поподневним сатима у своју прву званичну посету Епархији нишкој од избора за предстојатеља Српске Православне Цркве.

Повезан садржај:

Поздравно слово - Његово Преосвештенство Епископ нишки Г. Г. Арсеније (Прилог Радија Глас)

Беседа - Његова Светост Патријарх српски Г. Г. Порфирије (Прилог Радија Глас)


Велику духовну радост у Богом спасаваној Епархији нишкој обзнанила су звона са катедралног храма када је Његову Светост Патријарха у порти Саборног храма Силаска Светог Духа на апостоле дочекао Његово Преосвештенство Епископ нишки г. Арсеније заједно са Преосвећеним Епископом тимочким г. Иларионом, свештенством и благочестивим верним народом Епархије нишке.

Потом је у част Патријарха служен свечани чин доксологије, којим је началствовао протосинђел Нектарије (Ђурић), уз саслужење протојереја-ставрофора Милутина Тимотијевића, ректора Богословије „Светих Кирила и Методија“ у Нишу; протојереја-ставрофора Бранислава Цинцаревића, старешине Саборног храма у Нишу; протојереја Миодрага Павловића, архијерејског намесника првог нишког; протојереја Златка Василића, архијерејског намесника другог нишког; протојереја Предрага Радосављевића, старешине храма Светих цара Константина и царице Јелене у Нишу; протођакона Стевана Кричке и ђакона Ђорђа Филиповића.

Свештенослужитељи који су учествовали у доксологији су носили мошти Светог великомученика Артемија, које се чувају у Саборном храму у Нишу, и мошти Светог исповедника Доситеја.

Благољепију молитвеног чина допринело је одговарање изврсних појаца Епархије нишке: протојереја Зорана Филиповића, протојереја Дејана Крстића, протојереја Владице Савића и јереја Стефана Цинцаревића, као и појање Нишке црквене певачке дружине „Бранко“.

Његову Светост Патријарха г. Порфирија надахнутим словом је поздравио Преосвећени Епископ нишки г. Арсеније, који је Патријарху заблагодарио на томе што је Епархија нишке једна од првих коју је својом посетом благословио. Владика је у свом поздравном обраћању посебно истакао да Митрополију загребачко-љубљанску, на којој је столовао Његова Светост пре избора за предстојатеља Српске Цркве и Епархију нишку повезује Свети исповедник Доситеј (Васић), Митрополит загребачко-љубљански и Епископ нишки.

Његова Светост је затим поздравио Преосвећеног Владику г. Арсенија и поверена му духовна чада, над којима молитвено бдије од доласка на трон Епископа нишких 2017. године. Патријарх је изразио благодарнаст на позиву и поучио верни народ надахнутом беседом. Патријарх је изразио радост што ће служити свету архијерејску Литургију на Лазареву суботу, славу блажене успомене Патријарха српског Иринеја, некадашњег Епископа нишког. Патријарх је рекао да ће у Музеју црквених старина Епархије нишке од сада посебно место заузимати лични предмети блаженопочившег патријарха Иринеја.

Свечаном дочеку и доксологији молитвено су присуствовали и представници Министарства културе и информисања Републике Србије, Војске Републике Србије и Министарства унутрашњих послова, представници институција Града Ниша, истакнути појединци из јавног живота Ниша и свештенослужитељи Епархије нишке.

Радио Глас је путем своје фејсбук странице директно преносио свечани дочек и чин доксологије.


Извор: Радио Глас Епархије нишке